Ondernemen is leuk, maar het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Hoe goed voorbereid en voorzichtig je ook bent, er kan altijd iets misgaan. Een ongeluk zit soms in een klein hoekje en dat kan voor vervelende situaties zorgen. Maar welke risico’s loop je eigenlijk als ondernemer en hoe kan je de (financiële) gevolgen zoveel mogelijk beperken?  

1.Aansprakelijkheid
Heb je als ondernemer financiële of materiële schade toegebracht bij een klant of opdrachtgevers? In de meeste gevallen zullen zij je hiervoor aansprakelijk stellen en moet je de kosten hiervoor zelf betalen. Twee handige bedrijfsverzekeringen om dit mee te voorkomen zijn de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In de meeste gevallen vergoed je verzekeraar dan de schade die je hebt veroorzaakt.

2. Schade en diefstal
Je bedrijfspand kan beschadigd raken door brand, water of kortsluiting. In het ergste geval kan je hierdoor (tijdelijk) niet werken en heb je geen inkomen. Een bedrijfsschadeverzekering dekt de financiële schade die je hierdoor oploopt. Schade door diefstal van bijvoorbeeld inventaris of voorraad kan je in sommige gevallen vergoed krijgen met een inventarisverzekering.  

3. Een conflict met een klant of leverancier
Je hebt onenigheid met een klant of leverancier. Heel vervelend, zeker als het uitdraait op een juridisch geschil. Je hebt dan meestal juridische hulp nodig en mogelijk volgt er een proces. En dat kost meestal veel geld. Het is daarom handig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo zijn de juridische kosten in de meeste gevallen gedekt.  

4. Een werknemer krijgt een ongeluk
Heb jij personeel in dienst en raakt één van je werknemers gewond tijdens het werk? Dan ben jij als werkgever in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade die je medewerker hierdoor oploopt. Gelukkig draai je met een ongevallenverzekering meestal niet zelf voor de kosten op, maar worden deze over het algemeen door je verzekeraar gedekt.  

5. Je raakt arbeidsongeschikt door een ongeval of ziekte
Als ondernemer krijg je geen uitkering als je gewond raakt of ziek wordt en daardoor niet kan werken. Ben je tijdelijk uit de running? Dan kan je het verlies van inkomen misschien nog wel opvangen. 

Maar ben je voor langere tijd of zelfs permanent arbeidsongeschikt geraakt? Dan is het soms nodig om het verlies aan inkomen op een andere manier op te vangen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je elke maand een uitkering, zodat je toch inkomen hebt. Je kan deze uitkering maandelijks ontvangen, voor een korte periode of tot aan je pensioen.  

Ga voor jezelf na welke verzekeringen je nodig hebt
Behalve bovenstaande risico’s zijn er nog meer risico’s waar je als ondernemer mee te maken kan krijgen. Het is daarom verstandig om goed te kijken welke verzekeringen bij jouw ondernemerschap passen. Zo ben je goed verzekerd en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.