Limburgse ondernemers kunnen voortaan terecht op logistiekbereikbaar.nl voor gratis advies op maat om slimmer en duurzamer goederen te vervoeren. In dit initiatief werken de Limburgse gemeenten, provincie Limburg en het Rijk samen met bedrijven.

Naast goederenvervoer werken de partijen samen op het gebied van stedelijke distributie, bouwlogistiek en servicebedrijven. Bedrijven kunnen van de logistiek makelaars gratis advies op maat krijgen over voorgenoemde onderwerpen. Denk hierbij aan een analyse van de logistieke stromen, een plan van aanpak voor het verduurzamen van de logistiek en een voertuigvervangingsplan.

Met de logistieke aanpak zetten Limburgse organisaties in op minder en schoner gereden kilometers én een rendabel businessmodel. De aanpak bestaat onder meer uit duurzame en efficiënte stadslogistiek, de overstap naar vervoer over water en spoor, elektrificatie van het wagenpark en verdere digitalisering van vervoersstromen.

Duurzame logistiek: slim én soms ook verplicht

Je logistiek verduurzamen is niet alleen slim, maar voor veel ondernemers ook een verplichting, als vanaf 2025 in 27 Nederlandse steden zero-emissiezones voor bestel- en vrachtwagens worden ingevoerd. In Venlo wordt dit voorbereid en in Maastricht gaat Zero Emissie Stadslogistiek Maastricht (ZES) per 1 januari 2025 in. Voor bestel- en vrachtauto’s die CO₂ uitstoten, is de binnenstad dan niet meer zomaar toegankelijk.