Frank Stultiens en Ria Stienen openden in september 2022 in Weert de deuren van hr-adviesbureau HR4P, dat staat voor professioneel, persoonlijk, pragmatisch personeelsadvies. Stultiens: “Wij leveren op maat gemaakt personeelsadvies aan mkb+-bedrijven en hr-ondersteuning voor de maakindustrie en logistiek/transport in Limburg en Brabant.”

Frank Stultiens en Ria Stienen kennen elkaar van de middelbare school en zijn allebei hr-professionals met werkervaring in vele sectoren, zoals de logistiek, maakindustrie en distributie. Zo werkte Stultiens onder meer 17 jaar als HR-manager voor de grootste koerierdienst ter wereld (UPS) en is Stienen vele jaren HR-directeur geweest bij wereldspeler XPO Logistics. Stultiens en Stienen waren het afgelopen jaar werkzaam als zzp’er toen ze besloten hun kennis en ervaring te bundelen. Zo is HR4P geboren: een adviesbureau dat zich richt op de totale dienstverlening rondom hr en organisatiekunde. Het kantoor ligt in Weert, maar beiden werken remote en met name bij klanten op locatie, zowel in Limburg als in Brabant.

‘Samen hebben we meer dan 60 jaar aan hr-ervaring, daarmee vormen we een supersterk team’

Stultiens ziet de samenwerking met zijn oude klasgenoot als zeer positief: “Twee weten toch meer dan één. Wij zijn vrij assertief, aan elkaar gewaagd, gaan onderling de discussie aan en corrigeren elkaar. Dat is onze kracht.” Ook Stienen is enthousiast over haar kompaan: “Frank en ik hebben samen meer dan zestig jaar ervaring, daarmee vormen we een supersterk team.”

De 4 P’s
De services die HR4P aanbiedt, lopen ver uiteen. Stultiens en Stienen geven onder meer advies over werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, verzuimbegeleiding, re-integratie, vergoedingen en compensaties, ontslag en transitie- en afvloeiingsregelingen. “Wij adviseren op een praktische en ondernemende manier, waarbij wij streven naar een snelle en efficiënte oplossing van eventuele arbeidsgeschillen”, vertelt Stultiens. “Ieder bedrijf is anders. Daarom willen we doelstellingen vaststellen voor op maat gemaakte oplossingen, met als doel bijvoorbeeld het verminderen van verzuim en het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. De 4 P’s, professioneel, persoonlijk, pragmatisch personeelsadvies, staan hierbij centraal. Vanuit de praktijk zoeken we naar praktische oplossingen die het beste passen bij een onderneming.”

Personeelsbeleid
Stienen: “Arbeidskrapte is een onderwerp waarover we veel vragen krijgen. Ondernemers willen niet alleen weten hoe mensen aan te trekken, maar zeker ook hoe hen te behouden.” Als ondernemer verbinding zoeken met je medewerkers is volgens haar noodzaak. “Een heldere communicatie onderling is bij veel bedrijven niet vanzelfsprekend. Met gezond boeren-verstand kun je veel oplossen, maar het houden van een-op-eengesprekken vinden we lastig. Er wordt veel via de mail gecommuniceerd terwijl hier snel ruis op de lijn ontstaat, want communicatie is voor 10 procent gesproken woord, de rest is non-verbaal.” Met name door de toename in het thuiswerken sinds COVID-19 is volgens Stienen contact met elkaar zoeken nog belangrijker geworden. “Besteed veel tijd aan persoonlijke aandacht voor je personeel en vraag hoe het met ze gaat. Zorg daarnaast voor verbinding met nieuwe medewerkers door hen welkom te laten voelen middels een goede onboarding. Betrokkenheid is de ‘key’ voor behoud van personeel.”

Stultiens en Stienen krijgen ook veel aanvragen rondom de integratie van arbeidsmigranten in een bedrijf. Stienen: “Als ondernemer kun je niet meer je ogen sluiten voor de diversiteit die is er gekomen op de arbeidsmarkt. Er zijn taal- en cultuurverschillen tussen de migranten onderling, maar ook tussen het bestaande (Nederlandse) personeel. Het te weinig aandacht besteden aan de samenwerking tussen migranten en het bestaande personeel is een veelvoorkomende fout waardoor personeel vertrekt, en dat is zonde.”

Toekomst
Stultiens is een gecertificeerd vertrouwenspersoon en Stienen is gecertificeerd in het afnemen van assessments. “Of we nu volledig alle hr-taken overnemen of alleen een interim-opdracht uitvoeren, we zijn in vele maten inzetbaar”, zegt Stienen. Daarbij vult Stultiens aan: “Regelmatig huren we ook hr-adviseurs als zzp’er in voor onze opdrachten. In de toekomst willen we groeien in deze detacheringsvorm, zodat we als HR4P nóg meer ondernemers in Limburg en Brabant kunnen ontzorgen.”

www.hr4p.nl