Vastgoedontwikkelaar Lizbeth van den Boogaart (42) is per 1 januari benoemd tot voorzitter van Ondernemend Venlo. Hiermee volgt ze Peter Thissen op, die na ruim twaalf jaar afscheid heeft genomen. Als voormalig directeur van Fresh Park Venlo en destijds actief bestuurslid bij Ondernemend Venlo heeft de nieuwe voorzitter een goede kennis van zowel de ondernemersvereniging als de regio.

Deze zakenvrouw en nieuwe voorzitter van Ondernemend Venlo zit vol met goede ideeën, kennis en ervaring op onder-nemersgebied. Haar ondernemerstalent is niet onopgemerkt gebleven: Lizbeth werd Topvrouw Limburg 2019. Haar roots liggen echter aan de andere kant van de wereld. Lizbeth groeide op in het Mexicaanse stadje Puebla, waar ze droomde van een vastgoedcarrière. Haar Nederlandse stiefvader vertelde dat er in Nederland een opleiding op dat gebied bestaat en hij had een appartement in Den Bosch beschikbaar. Reden genoeg voor de toen 18-jarige Lizbeth om in het vliegtuig te stappen en haar droom na te jagen. “De opleiding was niet gemakkelijk door mijn taalachterstand, maar met hard werken haalde ik mijn diploma”, zegt Lizbeth. “Dat opende de deuren naar mijn vastgoedcarrière.”

‘Ik wil persoonlijk kennismaken met ondernemers van bedrijven in de regio en erachter komen wat hun toekomstdromen zijn’

Carrièrepad
Lizbeth heeft in de jaren die volgden grote stappen gezet in de zakenwereld. Als vrouw van buitenlandse afkomst is dat een mooie, niet vanzelfsprekende prestatie. Haar carrière begon als projectontwikkelaar en uiteindelijk wist ze het te schoppen tot directeur bij Fresh Park Venlo, waar het haar corebusiness was om bedrijven in de agrofoodsector duurzaam te huisvesten. In deze periode leerde ze Ondernemend Venlo goed kennen. Zo was ze voorzitter van Stichting Parkmanagement Venlo en bestuurslid van de afdeling Trade Port. Van den Boogaart: “Tijdens deze kennismakingsperiode heb ik al mogen ervaren dat Ondernemend Venlo een invloedrijke vereniging is waaraan tientallen ondernemers als vrijwilliger in een bestuurs- of commissiefunctie hun bijdrage leveren. Veel van de activiteiten en ambities van destijds zijn inmiddels verankerd in de organisatie van Ondernemend Venlo.”

Na acht jaar als directeur had Lizbeth haar persoonlijke doelen volbracht en startte ze gedurende de coronaperiode als vastgoeddirecteur in de Randstad. “Toch bleef ik stiekem verlangen naar Venlo met zijn unieke, dynamische omgeving”, vertelt de voorzitter. Toen de dag aanbrak waarop Peter Thissen haar uitnodigde voor een kopje koffie, verraste hij Lizbeth met de vraag om hem op te volgen. “Ik voelde me vereerd en dit was een uitstekende kans om naar Venlo terug te keren. Nadat ik er goed over had nagedacht, besloot ik de uitdaging aan te gaan. Thissen heeft het voorzitterschap uitstekend volbracht. Het wordt mijn doel om in de voetsporen van Peter te treden en het hoogwaardige niveau van Ondernemend Venlo te behouden. Deze rol combineer ik met mijn eigen vastgoedadviesbureau dat ik tegenwoordig heb.”

Gesprekspartner
Ondernemend Venlo behartigt inmiddels de belangen van 1200 ondernemingen op 20 bedrijventerreinen, met 40.000 medewerkers en is de grootste BIZ (Bedrijven Investerings-zone) van Nederland. Van den Boogaart: “We zijn daarmee een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente Venlo, waarmee we nauw samenwerken op het gebied van veiligheid, infrastructuur en groenvoorziening. Dit doe ik niet alleen, maar samen met onze diverse commissies en afdelingen, waar veel expertise en ervaring zit. Het Dagelijks Bestuur van Ondernemend Venlo geeft richting aan de talrijke initiatieven die daar ontstaan. Ik ben erg blij met de inzet van mijn medebestuursleden, die deze belangrijke en vrijwillige taak op zich hebben genomen naast hun dagelijkse werk.”

Volgens de voorzitter zit er ook veel kennis bij de ondernemers zelf. “We kunnen leren van elkaar, daarom organiseert Ondernemend Venlo fysieke bijeenkomsten. Deze waren de afgelopen jaren door corona niet mogelijk, maar dat gaat veranderen. Met een drukbezochte nieuwjaarsreceptie zijn we dit jaar goed gestart en in de komende maanden staan er nog verschillende bijeenkomsten op het programma, zoals een voorjaarsbijeenkomst en een barbecue tijdens het Zomerparkfeest.” Omdat ze zelf tijd en energie steekt in het leggen van waardevolle contacten met ondernemers, heeft ze de afgelopen maanden al veel gesprekken gevoerd met ondernemers en geluisterd naar hun toekomstplannen en uitdagingen. “Ik heb gemerkt dat de verschillen niet zo groot zijn, hoogstens de schaalgrootte. Zo heeft iedere ondernemer te maken met dezelfde uitdagingen, zoals de zoektocht naar gekwalificeerde en gemotiveerde werknemers, de benodigde investeringen op het gebied van duurzaamheid en het aanpassen aan nieuwe wet- en regelgeving. Als voorzitter van deze belangenvereniging wil ik de stem van de ondernemer graag laten horen bij iedere bewindvoerder, aan welke gesprekstafel dan ook.”

Op organisatorisch gebied wil de voorzitter de digitale communicatie verbeteren. “Sinds de samenvoeging van de vier afzonderlijke afdelingen wordt er als Ondernemend Venlo samengewerkt in één organisatie. Een van de speerpunten waar het bestuur zich het komende jaar op wil richten is digitale fitheid, waarmee we nog efficiënter en effectiever kunnen communiceren met alle stakeholders.”

www.ondernemendvenlo.nl

NAAM Lizbeth van den Boogaart FUNCTIE voorzitter Ondernemend Venlo GEBOREN OP 22 februari 1981 WOONT IN Someren SAMENWONEND MET Ivo MOEDER VAN Victor (11) en Loïs (9)