Heb je altijd al een eigen horecazaak willen opstarten? Wie bepaalde specialiteiten in huis heeft en graag de handen uit de mouwen wil steken én een geweldig organisatorisch talent bezit, kan zijn ei helemaal kwijt in het runnen van een eigen horecazaak. Heb je een kans gezien om je dromen waar te maken, dan begint het avontuur! Waar begin je en welke zaken moet je regelen?
Je eigen horecazaak beginnen!
Zoals we allemaal weten staat ho-re-ca voor: hotel, restaurant en café. Wil jij een eigen horecazaak starten, dan zijn er nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden én die er geregeld moeten worden. Misschien neem je een bestaande onderneming over, of wellicht begin je helemaal vanaf scratch – dit maakt natuurlijk een groot verschil uit. Bij de overname van een bestaande horecazaak neem je vaak apparatuur over en kun je vele zaken bespreken met de vorige eigenaar. Begin je écht een nieuwe onderneming, wat regel je dan?
Oriënteren op vergunning(en)
Voordat jouw plannen levensvatbaar worden, zul je bij de gemeente moeten informeren of jouw onderneming op die locatie is toegestaan. Je zult wellicht diverse vergunningen moeten aanvragen, want niet alle activiteiten mogen zomaar worden uitgevoerd (concurrentie, buurt, alcohol schenken, bestemmingsplan etc.). Is het duidelijk dat jouw zaak zich daar mag vestigen, dan is het tijd om je in te schrijven bij de KVK.
Inschrijving KVK
Alle bedrijven en stichtingen binnen Nederland dienen ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Plan je afspraak en neem documenten als een ID mee.
Vergunningen na inschrijving KVK
Nadat je er van op de hoogte bent dat jouw onderneming geen strobreed in de weggelegd worden en je jouw horecazaak hebt ingeschreven bij de KVK, vraag je eventuele noodzakelijke vergunningen aan.
  • Drankvergunning: Wil je alcohol kunnen schenken, dan moet er een drankvergunning komen en personeel met een Sociale Hygiëne diploma op zak.
  • Horecavergunning: Ook dien je in het bezit te zijn van een horecavergunning, ook deze kun je nu aanvragen.
Inrichting en apparatuur
Iedere horecazaak heeft grootkeukenapparatuur nodig, deze bestel je bij een horeca apparatuur groothandel aangezien deze uitsluitend professionele horeca-apparatuur verkopen passend binnen het HACCP-reglement. Daarnaast kunnen zij je (ook online of telefonisch) adviseren welke apparatuur het beste aansluit binnen jouw bedrijfsvoering.
Meubilair
Meubilair dient stevig te zijn en bestand tegen intensief gebruik, je wilt immers niet constant andere tafels en stoelen aanschaffen. Daarnaast is het handig om meubilair en aankleding aan te schaffen dat vuil- en krasbestendig is en makkelijk te reinigen is.
Bedrijfsverzekering afsluiten
Een belangrijk aspect van je bedrijfsvoering is het afsluiten van de juiste bedrijfsverzekering. Binnen de bedrijfsverzekering kun je o.a. de volgende zaken onderbrengen:
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Inventaris en goederenverzekering
  • Bedrijfsschade verzekering (brand, overstroming etc)
  • Personeelsverzekeringen
Personeel aannemen
Vele horecazaken hebben zowel vast personeel als tijdelijk personeel actief in hun bedrijf. Klantvriendelijk en stressbestendig personeel vormt een absolute pré, maar ook horeca ervaring bezitten is belangrijk.