Als je in de zorg werkt als zelfstandig ondernemer, dan weet je dat het nogal een hectisch bestaan kan zijn. Je bent nooit zeker van wat er precies gaat gebeuren die dag, wat betekent dat je overal op voorbereid moet zijn. Het is natuurlijk superfijn om iemand te helpen, maar het kan ook stressvol zijn. Daar is het als zorgondernemer verstandig om effectief en efficiënt te werken. Hoe doe je dat? Wij leggen het je uit.

Effectief werken
We weten allemaal dat werk eigenlijk nooit af is. Hierdoor kun je maar blijven doorgaan, terwijl andere dingen ook belangrijk zijn. Denk aan rust pakken, leuke dingen doen en goed slapen of je administratie bijhouden. Effectief werken betekent dat je de juiste dingen doet, dus om de ‘wat’. Vraag jezelf af in hoeverre de dingen die je doet echt belangrijk zijn en laat de dingen die dat niet zijn niet bovenaan je to-do list staan.

Efficiënt werken
Wanneer je naar de efficiëntie van je werk kijkt, gaat het erom dat je de ‘hoe’, dus de manier waarop je iets doet, efficiënt doet. Denk aan de start van je dag, waar je werkt, hoeveel afspraken er zijn en of je pauze hebt ingelast.

 5 concrete tips om effectiever en efficiënter te werken

  1. Plan pauzes en rustmomenten in: Het belangrijkste is is dat jij opgeladen aan je werk begint. Dit doe je door tussendoor en ook na werk genoeg rustmomenten in te lassen voor jezelf.

2. Plan je taken: Een planning maken kan goed overzicht geven. Denk aan agendabeheer, administratie, facturatie et cetera. Wat je kunt doen hiervoor is bijvoorbeeld gebruik maken van praktijksoftware, zodat je op de computer heel veel taken kunt automatiseren. Denk aan het inboeken van afspraken in je agenda, een herinnering voor een factuur sturen of gegevens van een patiënt op te slaan.

3. Focus op één taak tegelijk: Bewust iets met aandacht doen zorgt er uiteindelijk voor dat je sneller klaar bent. Leg dus je telefoon en e-mail aan de kant.

4. Zeg vaker nee: Als je nee wilt zeggen, zeg het dan ook. Soms moet je echt voor jezelf kiezen om je werkzaamheden te optimaliseren. Lukt iets niet? Besteed het dan uit. Nogmaals: een praktijksoftware kan een groot deel van de nodige handelingen en taken op zich nemen.

5. Doe de lastige klus eerst: Dan zit het er maar op en begin je veel relaxter aan je dag!