Raymond en Wilma Vlecken, foto: Frank Jeurissen

In Landgoed Overste Hof te Landgraaf werd op zaterdag 1 februari door de Prinse-Road Schaesberg de 17e Sjeerer Grieënlächer uitgereikt aan Raymond Vlecken. Deze bijzondere onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zicht op bijzondere wijze maatschappelijk, sociaal en/of cultureel profileert en manifesteert.

Als belangrijkste reden van deze uitverkiezing is door de d’r Prinse-Road Schaesberg aangevoerd dat de heer Vlecken sinds zijn aanstelling als burgemeester op 1 oktober 2010 in Landgraaf er mede voor heeft gezorgd dat de carnaval in Landgraaf enorm is opgebloeid en dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de banden met de Duitse burger in Ubach-Palenberg sterk zijn aangehaald.

Tevens was Vlecken voorzitter van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). Van 2008 tot 2014 was hij bestuurslid en sinds 2015 is hij vicevoorzitter van de Närrische Europäische Gemeinschaft (NEG) en tegenwoordig is hij afgevaardigde van de SLV en vertegenwoordigt hij Nederland in deze confederatie van nationale carnavalsbonden en -koepels. Tijdens het congres van de NEG is Weert, de nieuwe standplaats van Vlecken, zelfs verkozen tot Europese Cultuurhoofdstad in 2024, in hetzelfde jaar als het 9 x 11-jarige jubileum van de Weerter Rogstaekers. “Kortom, Raymond Vlecken en carnaval, ons cultureel erfgoed, zijn eigenlijk twee handen op een buik”, zo stelt de Prinse-Road Schaesberg.