In de jaren zeventig werkte Robs vader voor een Duitse fabriek die motoren en kranen produceerde. Rob Langen: “De fabriek zocht nog een extra vertegenwoordiger in Nederland, vanwege het grote marktgebied hier. Zodoende startte mijn vader een adviesbureau vanuit de bijkeuken, waar complexe berekeningen werden gemaakt voor aandrijfmotoren in de automobiel- en verpakkingsindustrie. Echter groeide vanuit klanten de vraag naar kraanbouwers en aangezien wij deze kennis hadden, zijn wij zelf gaan produceren. Zo zijn we uitgegroeid tot een ingenieurs- en handelsbureau met dienstbaarheid, inlevingsvermogen in klanten en snel uitmuntend advies geven als rode draad.”

De eerste uitbreiding kwam toen Elmec zijn deuren in de oude sigarenfabriek in Steyl opende. Later verplaatste de fabriek naar Tegelen en vervolgens naar Belfeld. Rob kwam na zijn studie in het bedrijf en hij heeft goede herinneringen aan het samenwerken met zijn vader. “Het is bijzonder om intensief met je vader samen te werken. We vormden een hecht team en trokken de kar, dat ging erg goed.”

Spijtig genoeg overleed Robs vader vrij vroeg, in 1989. Vanaf dat moment werd het bedrijf omgezet naar een bv, met Rob aan het hoofd. Een moeilijke periode voor zowel de nieuwe directeur als de werknemers. “Het was mijn doel om onze werknemers weer te motiveren. En hoewel we lastige periodes hebben gekend, is met het bedrijf alles goedgekomen, wat blijkt nu we ons gouden jubileum mogen vieren.”

Veranderingen
In de afgelopen decennia is er veel veranderd in de branche waarin Elmec zich bevindt. Langen: “De grootste verandering is dat we nog maar een van de weinige kraanbouwers in Nederland zijn. Inmiddels hebben we ook vestigingen in Essen en Bremen (DE).” De afzetmarkt van Elmec is in een halve eeuw tijd enorm gegroeid en hierdoor is het bedrijf een grote speler in de Venlose maakindustrie. “We leveren kranen in heel Europa maar ook aan veel klanten in de regio, zoals Geurts-Janssen, Belden, MGG, Weir, Canon en vele andere.”

Elmecs grootste project in de afgelopen vijftig jaar was de bouw van een 200 ton zware portaalkraan. Hiervoor waren veel materialen en onderdelen nodig. Langen: “Hoewel we dit goedkoop en gemakkelijk uit China konden importeren, kozen we er bewust voor om samen te werken met bedrijven uit de regio. Toen de kraan klaar was voor transport, moesten wegen in de nacht worden afgesloten voor het vervoer. Het was een groots spektakel en een uniek project, omdat dit mogelijk is gemaakt puur met bedrijven uit Limburg.”

Arbeidsmarkt
Momenteel zijn er veertig hooggekwalificeerde en zeer gemotiveerde medewerkers werkzaam op de Belfeldse locatie van Elmec. Hoewel de arbeidsmarkt krap is en het vinden van technisch personeel een enorme uitdaging, lukt het Elmec om voldoende personeel binnen te halen en te behouden. Langen: “Behalve een goed loon, proberen we een flexibele werkomgeving te creëren en besteden we veel aandacht aan secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals teamuitjes, werkbezoeken en scholing. De ‘softe’ factor is nu, tegenover vijftig jaar geleden, erg belangrijk. Daarin zijn we als bedrijf enorm verschoven. Onze werknemers merken dat je bij Elmec geen nummertje bent, maar ergens bij hoort. Wij zorgen voor een thuisgevoel.”

Ondernemend Venlo
Directeur Rob Langen heeft in zijn carrière veel betekend voor de bedrijventerreinen in Tegelen en Belfeld, die jaren geleden nog versplinterd waren. “Niemand werkte samen”, zegt Langen. “De losse clubjes wisten dat samenwerken betere resultaten zou opleveren, maar wisten niet hoe dit aan te pakken.”

Langen richtte met een aantal anderen De Industriële Club Tegelen-Belfeld op, het latere Trade Port Zuid. “Vanuit de stichting zijn we de belangen gaan behartigen van ondernemers. Het gaf ons voordelen zoals gemakkelijker contact zoeken met de gemeente, in plaats van ieder voor zich.”

Hieruit rolde vervolgens de komst van een park­manage­ment. Peter Thissen, voorzitter Onder­nemend Venlo: “Destijds had Venlo wethouder Ina Leppink. Ze was ­doortastend en zij was degene die voor­stelde om naar een park­management­systeem toe te gaan. Zowel vanuit de gemeente als vanuit de bedrijven­terreinen is daar hard aan gewerkt en in korte tijd is een heel productief ­parkmanagement opgezet.”

Rob zat ook jarenlang in het bestuur van de Commissie Arbeidsmarkt en Kennisontwikkeling van Ondernemend Venlo. Thissen is meer dan tevreden over Elmec en tevens over de rol van Rob Langen voor de Venlose bedrijventerreinen: “Elmec is een parel binnen de Venlose maakindustrie en het is mooi dat Rob aan het begin van onze organisatie staat. Hij is zelf wat bescheiden, maar hij heeft veel bereikt en daar mag hij trots op zijn.”

Kennisdeling
Na 48 jaar, waarvan bijna 35 jaar aan het roer te hebben gestaan, geeft Langen in september 2023 het stokje over aan opvolger Wim Hermans, die vanuit een collega-bedrijf komt. Hiermee komt er een ‘einde’ aan het familiebedrijf. Rob: “Mijn drie kinderen volgen ieder hun eigen hart in een andere branche, daarmee ben ik meer dan content.”

Omdat Elmec nog maar een van de weinige kraanbouwers in het land is en de medewerkers veel specifieke vakkennis hebben, wil Rob niet dat deze kennis verloren gaat. Daarom bouwt hij momenteel leslokalen in het bedrijvenpand. Hier wordt niet alleen eigen personeel opgeleid, maar ook bedrijven van buitenaf zijn welkom. Langen: “Zo zijn o.a. Philips en DAF al eens hier geweest. We bieden specifieke cursussen aan, bijvoorbeeld over frequentieregelingen, takels, aandrijftechniek of het veilig omgaan met kranen. Deze aanpak past bij ons: we hebben geen bezwaar tegen kennisdelen en willen hiermee bijdragen aan o.a. meer veiligheid in het werkveld. Het zou eeuwig zonde zijn als onze kennis verloren gaat.”

Wethouder Erwin Boom noemt Elmec een voorbeeld voor bedrijven in Venlo: “Elmec deed aan innovatie door zelf zijn kennis te gebruiken en te starten met kranenbouw toen de markt erom vroeg. Hier raakte innovatie de maakindustrie. De maakindustrie heeft een hoge waarde in onze regio en als overheid willen we dat de regio elkaars kennis deelt en proeft. Elmec biedt opleidingsmogelijkheden aan: niet alleen aan eigen personeel, maar ook aan technische werk­nemers van buitenaf. Daarmee is Elmec een prachtig en stereotiep voorbeeld van kennis delen. Ook staat innovatie en goed werkgeverschap hoog op hun lijstje en schrijft Rob historie wat betreft de belangenbehartiging van bedrijventerreinen alsmede de oprichting van Ondernemend Venlo. Daarom verdient hij het, met de bijkomstigheid van hun gouden jubileum, om eens flink in het zonnetje te worden gezet.”

Elmec Handels- en Ingenieursbureau B.V., gelegen op bedrijventerrein Geloërveld in Belfeld, viert dit jaar zijn gouden jubileum. Deze grote speler in de Venlose maakindustrie is gespecialiseerd op het gebied van intern transport en aandrijftechniek en wil zijn kennis niet geheimhouden, maar juist delen met bedrijven in de regio. Directeur Rob Langen: “Het zou eeuwig zonde zijn als deze kennis verloren gaat.”

www.elmec.nl