In slaap vallen na avondwerk is vaak best lastig. Je hoofd is nog vol met werkgerelateerde gedachten en als je een laptop, computer of smartphone gebruikt, helpt het blauwe licht van het beeldscherm ook niet mee. Hoe zorg je dan dat je toch nog een goede nachtrust krijgt? In dit artikel staan handige tips & tricks zodat dat jij je in de ochtend toch uitgerust voelt en je beste beentje voor kunt zetten.

Zorg voor een rustgevende omgeving
Na een lange avond gevuld met werk is jouw lichaam waarschijnlijk erg onrustig. Na een drukke dag ben je hard toe aan de nodige comfort. Jouw slaapkamer speelt hierbij een belangrijke rol. Zorg bijvoorbeeld dat de muren van deze kamer een kalme, effen kleur zijn in plaats van een felle print. Ook is het van belang dat jouw matras, kussens en dekbed zo comfortabel mogelijk zijn. Zachte en ademende materialen zorgen ervoor dat jouw slaap niet verstoord wordt door oververhitting. Een goed katoenen dekbedovertrek houdt je koel en is daarnaast erg comfortabel.

Geen scherm in bed
Je telefoon laten liggen is niet makkelijk, maar het is hard nodig als je een goede nachtrust wilt. Zorg dat in de slaapkamer de telefoon alleen als wekker gebruikt wordt en niet als entertainment. Het blauwe licht van je telefoon is schadelijker voor je slaapritme dan je misschien zou verwachten. Blauw licht onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Ook een TV in de slaapkamer is daarom geen goed idee. Hoe graag je ook die spannende Netflix serie af wilt kijken, jouw slaap lijdt eronder. Pak in plaats daarvan een boek. Dit helpt je gedachten verzetten zodat je niet aan werk blijft denken. Lichaam en geest komen dan echt tot rust.

Meditatie voor het slapen
Mediteren voor het slapengaan is een efficiënte manier om van jouw onrust af te komen. Door je gedachten te focussen op een kalmerend ritueel zoals meditatie weet jouw lichaam dat het tijd is om tot rust te komen. Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen; bijvoorbeeld door een meditatie app of podcast. Niet iedereen vindt meditatie gelijk behulpzaam, maar het is iets waar je gezondheid veel baat bij kan hebben als je doorzet. Mediteren kan je leren!

Schrijf het van je af
Na het werken ’s nachts is het begrijpelijk dat je hoofd nog vol gedachten zit. Misschien ben je al aan het bedenken wat er morgen moet gebeuren of zijn er dingen waar je tegenop ziet. In dat geval is het handig om voor het slapengaan deze gedachten en gevoelens op papier te zetten. Ga lekker onder je dekbed liggen en pak je notitieboek erbij. Door het op te schrijven kun je het beter loslaten zonder bang te zijn belangrijke dingen te vergeten. Zorg ervoor dat je ook altijd wat positieve dingen opschrijft zodat je met een goed gevoel de dag afsluit.

In drukke periodes is het vaak moeilijk om snel in slaap te vallen. Maak makkelijker voor jezelf door de bovenstaande tips te volgen. Dan ben jij in no time weer helemaal uitgerust!