Om te beginnen met een leuk feitje: voordat het internet ontstond, was er al Usenet. Toch lijken veel mensen te denken dat juist Usenet nieuw is en internet het oude beestje. Dit komt omdat internet steeds commerciëler wordt en mensen juist weer op zoek gaan naar vormen van informatie die puur zijn. In dit blogartikel geven we een korte introductie op de vele mogelijkheden die Usenet biedt. Nieuwsgierig naar wat Usenet voor jou zou kunnen betekenen? Lees snel verder, dan ben je binnen een paar minuten een stuk wijzer.

Wat is Usenet?
Usenet is een server waarop er in groepen met elkaar wordt gediscussieerd en waar mensen informatie en bestanden met elkaar delen. Usenet draait op een netwerk van ontzettend veel servers en computers die overal ter wereld met elkaar samenwerken. Dit maakt dat Usenet niet afhankelijk is van verbindingen met routers. Wanneer één server of computer wegvalt is er direct een ander om het gat op te vangen waardoor de verbinding nooit zal verbroken. Het gebruik van Usenet is daardoor heel betrouwbaar.

Wat kun je met Usenet?
De meeste gebruikers hebben Usenet om bestanden te downloaden uit de verschillende nieuwsgroepen. Iedere nieuwsgroep heeft een eigen discussie en over elke discussie worden nieuwe stukken informatie en kennis gedeeld. Wanneer je veel interesse hebt in een bepaald onderwerp zoals wetenschap, politiek, literatuur of muziek, kun je jouw geluk waarschijnlijk niet op bij het zien van alle informatie en kennis die gedeeld wordt binnen de verschillende nieuwsgroepen. Daarnaast biedt het gebruik van Usenet veiligheid door het peer-to-peersysteem waarop de server draait en de anonimiteit die het waarborgt. Daarnaast staat het bekend om het gebruiksgemak wanneer je het Usenet eenmaal doorhebt.

Hoe kom ik op Usenet?
Wil je gebruik maken van Usenet dan zul je eerst een abonnement moeten afsluiten bij een Usenet-netwerkprovider zoals Viper News. Zij geven je, tegen een maandelijkse vergoeding, toegang tot het netwerk en de verschillende nieuwsgroepen. Je kunt het abonnement van een Usenet provider zien als een abonnement bij een telefoon- of internetprovider. Zij maken het gebruik van het netwerk mogelijk en vragen hier een bijdrage voor. Viper News is fijn om te gebruiken omdat zij een groot aanbod van verschillende pakketten bieden. Zo heb je als kleine gebruiker al een Usenet-account voor nog geen €2,- euro per maand.