Na meer dan 40 jaar heeft de familie Van Gansewinkel noodgedwongen afscheid moeten nemen van Uitvaartcentrum Weert aan de Boerhaavestraat. Maar waar deuren sluiten, gaan die ergens anders weer open. Slechts 100 meter verderop start Marie-Louise, die aan het roer van het bedrijf staat, een complete faciliteit die van A tot Z uitvaarten regelt, genaamd Het Huys van Troost. “Er is geen ander woord dat beter beschrijft wat deze plek biedt.”

In het voormalige Groene Kruisgebouw, notariskantoor en huisartsenpost is nu Het Huys van Troost gevestigd. “Dit prachtige, authentieke en unieke pand biedt mij de kans om de onderneming, waar ik heel mijn ziel en zaligheid in leg, te tillen naar een nieuw hoogtepunt”, zegt Marie-Louise. Zelfs met de inrichting is rekening gehouden met de authentieke buitenkant van het gebouw. “De karakteristieke uitstraling komt terug in de kleuren en elementen in het pand: veel warme kleuren zoals groen en turquoise, die rust uitstralen. Bijna iedereen uit Weert en omgeving is ooit al eens in dit gebouw geweest, maar de sfeer is totaal veranderd ten opzichte van de oude huisartsenpost.” Ook een nieuwe naam voor deze locatie was gewenst en na een tijd van speculeren, was Het Huys van Troost overduidelijk de beste optie. “De y in Huys omvat de karakteristiek van het pand en er is geen ander woord dan troost dat beter omschrijft wat deze plek biedt.”

Taboes doorbreken
In het nieuwe pand zijn verschillende ruimtes waar mensen ‘troost’ kunnen vinden, zoals de afscheidskamer met een bijzonder mooie muurschildering, een ruimte waar men een kleine afscheidsdienst kan organiseren, een koffieruimte en er is een speciale verzorgingskamer. In deze laatste kamer mogen nabestaanden indien gewenst, samen met het team van Het Huys van Troost, de overledene verzorgen. “Vroeger rustte er een taboe op, maar steeds meer mensen willen dit proces zelf meemaken”, stelt Marie-Louise.

Dat taboes meer worden doorbroken, merkt ze ook in haar Memento aan Jou Gedenkwinkel, die voorheen in het centrum van Weert lag maar nu in het nieuwe pand is gevestigd. “Hier vullen we urnen en maken we sieraden in het bijzijn van nabestaanden. Dat is heel anders dan wanneer je een kant-en-klare gevulde urn komt ophalen. De betrokkenheid van nabestaanden in deze processen draagt bij aan hun rouwverwerking.”

Samenwerking
Marie-Louise is een onderneemster met passie voor het vak. Dat heeft ze van haar ouders, die het bedrijf in de jaren zeventig begonnen. Van kleins af aan liep ze in het bedrijf rond. “Iedere overledene is en blijft een mens die hier op aarde heeft rondgelopen. Hij of zij verdient tot het allerlaatste moment van afscheid een respectvolle behandeling.”

‘Elke overledene verdient tot het allerlaatste moment een respectvolle behandeling’

De onderneemster werkt ook samen met conculega’s. “We helpen elkaar waar we kunnen. Als een familie een andere ondernemer de uitvaart wil laten verzorgen, maar onze afscheidkamer fijn vindt en deze wil gebruiken, dan is dit ook mogelijk. Er zijn veel mogelijkheden, vraag bij jouw uitvaartondernemer naar de opties.

www.hethuysvantroost.nl