Midden in onze regio, op de grens van de gemeentes Venlo en Horst aan de Maas, gaat iets bijzonders gebeuren. Hier is een ultramoderne Innovation Hub gecreëerd voor de recent opgerichte Stichting Supply Chain Valley, waar ondernemers, onderwijs, overheid en omgeving gaan samenwerken aan de logistiek van morgen en het (inter)nationaal promoten van de regio. Op woensdag 12 oktober opent de Innovation Hub op feestelijke wijze zijn deuren.

Gelegen op Greenport, midden tussen de bedrijven en gefinancierd vanuit het bedrijfsleven, is dit de plek waar de Quattro Helix elkaar vindt door middel van samenwerking aan projecten, workshops, trainingen, conferenties, webinars, onderzoek en kennisdeling. De locatie van de Innovation Hub had wat betreft Peter Pardoel, voorzitter Raad van het Bestuur van Stichting Supply Chain Valley, niet beter gekund: “Het heeft de ‘wow-factor’: het pand is goed bereikbaar en je zit hier midden in de supply chain. Door de vele, grote ramen kijk je naar warehouse omgevingen en buiten zie je de vrachtwagens en terminaltractors rijden. Er is ook een brug gebouwd tussen dit gebouw in Venlo en het andere gebouw van vidaXL dat hiernaast op de Horster grond staat. Via een loopband worden pakketjes van A naar B, dus van de ene naar de andere gemeente, vervoerd. Dichter bij de supply chain kun je niet zitten.”

In de Innovation Hub vind je werkplekken, een atrium, kantine (met catering), vergaderzalen en zelfs een klaslokaal. “Stichting Supply Chain Valley wil Noord-Limburg nog verder laten groeien tot Europese logistieke topregio”, zegt Pardoel. Het concept is volgens de voorzitter zeer uniek. “We hebben nog geen tweede Supply Chain Valley ontdekt in heel Europa.”

Het ontstaan van SCV
Logistieke bedrijven in Venlo-Venray hebben zich sinds 2014, onder aansturing van het LIOF, georganiseerd in Smart Logistics Center Venlo. Inmiddels hebben zich door de jaren heen zo’n tweehonderd stakeholders verbonden aan SMART-LCV, bestaande uit ondernemers, overheidsorganisaties en onderwijsinstellingen. Hier werden projecten ontwikkeld ter verbetering van verschillende uitdagingen, met thema’s zoals de nabijheid van klanten en leveranciers, beschikbaarheid van arbeidskrachten, beschikbaarheid van grond en van bestaande warehouses, kosten van het vastgoed en kwaliteit en bereikbaarheid van de infrastructuur – inclusief economische netwerken. In de laatste jaren kwamen daar andere thema’s bij, zoals: een krimpende arbeidsmarkt, duurzaamheid (in het bijzonder CO2-reductie), energietransitie, modal shift, digitalisering, innovatie en circulariteit). De ambitie groeide, maar het ontbrak aan uitvoeringskracht. In dezelfde regio was Supply Chain Valley actief: vijf grote bedrijven, met het Brightlands Instituut samenwerkend aan projecten voor supply chain innovation. Pardoel: “Omdat projecten nu eenmaal een begin en een einde kennen, was ook hier de vraag ‘what’s next?’ Beide organisaties hebben zich gevonden en gaan nu samen verder onder de naam Stichting Supply Chain Valley.”

Stichting Supply Chain Valley heeft een Raad van Toezicht (de groep van founding members) en een Raad van Bestuur. “We zijn nooit een entiteit geweest, maar nu hebben we een formele status gekregen”, stelt Pardoel. “Daarnaast hebben we nu een dak boven ons hoofd. Gezamenlijk zorgen deze verbeterpunten voor een sterkere governance en meer uitvoeringskracht, alles met het doel om een robuuste organisatie neer te zetten waarbij samenwerking de ‘key’ is.

Het logistieke landschap in Limburg, en met name in Noord-Limburg, is best druk. De inzet is om dubbel werk te voorkomen, elkaar te versterken en te zorgen voor een effectievere aanpak. Samen willen we meer impact maken voor het groot-, midden- en kleinbedrijf. We voegen niets toe, wij voegen vooral samen.”

‘Het is de supply chain die de logistiek, maakindustrie en agro food-industrie met elkaar verbindt’

Schakel
Stichting Supply Chain Valley heeft als vertrekpunt ‘het Missiegedreven Economisch Beleidskader (MEB)’ van de Provincie Limburg en ligt in lijn met de regionale strategie van Crossroads Limburg en de acht gemeentes die samenwerken in de Gezondste Regio, waar omgeving, onderwijs, ondernemers en overheid hun krachten bundelen om een gezonde beweging te starten. “Venlo speelt hierin als de grootste gemeente een belangrijke rol”, zegt Pardoel. “De regio Venlo-Venray is door logistiek.nl maar liefst negen keer uitgeroepen tot dé logistieke hotspot van Nederland en we zijn nog altijd nummer één in Nederland op het gebied van e-cross-border en e-commerce. Mooi wat we met elkaar bereikt hebben in de afgelopen jaren, maar het gaat nu over de toekomst. Wat hebben we de afgelopen jaren al fantastische stappen kunnen maken in de regio, waardoor we een ongelofelijke ‘know how’ hebben kunnen creëren. We zijn erachter gekomen dat we deze kennis uitstekend kunnen delen met de collega’s in de maakindustrie en agro food, dat is ook wat we hier gaan doen vanuit de Innovation Hub: projecten opzetten en kennis delen. Het uiterlijk of welk bedrijf je hebt maakt niet uit, want de supply chain begint altijd aan de voorkant van elke operatie of service met de inbound (inkoop) en eindigt met de outbound (aflevering). Dat is bij elk bedrijf eigenlijk hetzelfde: supply chain management heeft een belangrijke rol. Daarom kunnen we met een gerust hart zeggen dat het de supply chain is die de logistiek, maakindustrie en agro food-industrie met elkaar verbindt.”

Kennisdeling
Stichting Supply Chain Valley werkt samen met kennis-instellingen en hun studenten, die bijvoorbeeld onderzoek doen of meewerken aan verbeterprocessen, projecten opzetten en deze uitvoeren voor en met bedrijven. Hierbij is het voor Supply Chain Valley belangrijk dat de uitkomst van een project deelbaar is. “Valorisatie is het benutten van kennis en dat gaan wij maximaal toepassen”, stelt Pardoel. “Het is namelijk ons doel dat er zoveel mogelijk bedrijven en hun medewerk(st)ers gebaat zijn bij de kennis die wij opdoen. Om vervolgens alle verzamelde kennis te delen, worden er netwerkevents, trainingen, cursussen, en workshops georganiseerd. Social media speelt ook een grote rol en is er zelfs een speciale app in ontwikkeling. Zo bereiken we dat wij gezamenlijk de regio naar een nog hoger niveau tillen.”

‘Afhankelijk van de complexiteit en impact van een project zoeken wij de juiste kennisinstelling bij het juiste project’

Bij de projecten zijn kennisinstellingen betrokken: van Fontys Hogescholen tot Gilde Opleidingen, de Universiteit Maastricht en andere onderwijsinstellingen binnen en buiten de provincie. “Afhankelijk van de complexiteit en impact van een project zoeken wij de juiste kennisinstelling bij het juiste project”, stelt Pardoel. “Daarom hebben we partnerships met vele onderwijsinstellingen binnen en buiten de regio, zodat we altijd projecten kunnen aangaan voor uitdagingen op verschillende niveaus in het klein-, midden- en grootbedrijf.”


Thema’s die ertoe doen
Waar Stichting Supply Chain Valley de komende jaren naartoe wil werken, is om zich meer internationaal te verbreden om regio Venlo en Noord-Limburg nóg beter op de kaart te zetten. “Dit gaat verder dan company branding alleen, hier gaat het om regio branding”, zegt Pardoel. Hiermee wil de stichting ook talent vanuit Duitsland en andere landen aantrekken, om de arbeidskrapte in onze regio aan te pakken. Daarnaast wil de stichting een grote betekenis gaan hebben voor expats. “Wij willen een incubatorrol vervullen en hun eerste aanspreekpunt zijn”, stelt Pardoel. “Zij kunnen bij ons informatie opvragen over de bedrijven die wij hier hebben, de functies die er zijn en we kunnen ze linken aan instanties zoals woningcorporaties. Zo willen wij talent naar de regio trekken.” Een ander belangrijk uitgangspunt voor Stichting Supply Chain Valley is om talent dat hier al in de regio is, ook hier te behouden. “Door studenten bij de Innovation Hub of bij bedrijven waarmee we samenwerken stageplekken aan te bieden, hopen we te laten zien wat voor moois de regio te bieden heeft.”

Pardoel: “Naast Human Capital zijn er nog meer thema’s die we gezamenlijk beter kunnen aanpakken dan alleen, zoals duurzaamheid, energietransitie, circulariteit, digitalisering, innovatie, robotisering, infrastructuur & modal shift, mobiliteit en bereikbaarheid, om er maar een paar te noemen. De verschillende thema’s worden aangestuurd door de voorzitters van de verschillende bouwstenen in het algemeen bestuur. Dit bestuur bestaat uit geweldige mensen van de bedrijven in onze regio.”

info@supplychainvalley.com | www.supplychainvalley.com