Een goede werkgever wil graag goed voor zijn of haar werknemers zorgen. Naast een wens, is dat ook een plicht. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet een werkgever namelijk voldoen aan een zorgplicht. In dit artikel wordt uitgelegd wat de zorgplicht inhoudt, wat het betekent voor werknemers en welke maatregelen een werkgever kan treffen om aan deze zorgplicht te voldoen.

Wat houdt zorgplicht in?

Kort gezegd houdt zorgplicht in dat een werkgever ervoor moet zorgen dat werknemers op een veilige en gezonde manier hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit wil zeggen dat een werkgever zijn of haar werknemers dient te voorzien in een veilige werkplek, werkmiddelen en werkmethoden. Ook moet de werkgever de werknemers deskundige ondersteuning (aan)bieden in het geval van ziekteverzuim of een bedrijfsongeval.

Wat betekent zorgplicht voor werknemers?

Werknemers zijn wat hun werkomgeving betreft afhankelijk van hun werkgever. De zorgplicht biedt op dit vlak vertrouwen, veiligheid en zekerheid. Werknemers kunnen er vanuit gaan dat de omgeving waar zij in werken veilig is. Als een werkgever tekortschiet in zijn zorgplicht en er toch iets gebeurt, is de werkgever aansprakelijk voor de schade.

Welke maatregelen kan een werkgever treffen om aan zijn zorgplicht te voldoen?

Een werkgever kan maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat die knelpunten op het werk kan signaleren en preventief kan aanpakken. Hiermee voldoet een werkgever aan zijn of haar zorgplicht. Voorbeelden van maatregelen zijn:

1. Zorg voor veilige arbeidsomstandigheden

Door het uitvoeren van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) kan een werkgever de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op het werk in kaart brengen.

2. Sluit de juiste verzekeringen af

Door het afsluiten van o.a. een ziekteverzuimverzekering, ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering, verkleint de werkgever het financiële risico’s in het geval van langdurige ziekte, arbeidsongeschikte werknemers of een bedrijfsongeval.

3. Beperk de werkdruk voor werknemers

Om ervoor te zorgen dat werknemers niet onnodig overwerkt raken, is het belangrijk dat werkgevers zicht houden op de werkdruk. Als een medewerker het fijn vindt, kan de werkgever het takenpakket aanpassen, waardoor de werkdruk lager wordt.

4. Regel bedrijfshulpverlening

Door voor goede bedrijfshulpverlening te zorgen, verkleint de werkgever de kans op ernstige schade door bedrijfsongevallen. Bedrijfshulpverlening is verplicht en onmisbaar in de eerste fase na een bedrijfsongeval.