Overweeg je de aanschaf van een andere auto, dan ga je meestal niet over één nacht ijs. Een andere auto kopen doe je natuurlijk niet zomaar, je wilt zeker van je zaak zijn – vooral wanneer het een tweedehandsauto betreft. Is dit bij jou niet aan de orde en ga je voor een nieuwe auto, ook dan kan het geen kwaad om toch eens de plus- en minpunten van het betreffende model op een rij te zetten ten opzicht van andere merken. Wat zegt de ANWB bijvoorbeeld? De ANWB staat er immers om bekend gedegen vergelijkend onderzoek te houden naar overeenkomstige type auto’s; een echte aanrader. Maar er is meer. De auto moet ook gefinancierd worden. Hoe kun je nu het beste je nieuwe auto financieren? Lees er meer over in ons artikel.

Je nieuwe auto financieren
Is jouw auto echt aan vervanging toe, dan komt onherroepelijk de vraag hoe je de auto gaat financieren. Sommige aspirant-kopers laten zich door een dealer een financiering aanpraten; de dealer heeft immers altijd een oplossing lijkt het. Helaas betekent dit in de meeste gevallen wel een wat ongunstige regeling. Doorgaans betaalt een klant beduidend meer rente op een lening via de dealer, dan wanneer deze rechtstreeks zelf een lening zou afsluiten voor een auto.

Daarbij kan de overweging de auto zelf met eigen spaargeld af te betalen ook interessant lijken, maar let op: verspeel niet je buffer aan het financieren van een auto.

Auto inruilen bij de dealer
Veel aspirant-kopers zijn geneigd hun oude auto in te ruilen bij de dealer en dan het verschil bij te leggen. Het spreekt voor zich dat dit een financieel ongunstige oplossing betekent. Wie zelf zijn auto via bijvoorbeeld Marktplaats te koop aanbiedt, ontvangt doorgaans de helft meer voor de auto! Verkoop dus als het even kan zelf je auto. Het geld dat je hiervoor ontvangt, kan een mooie aanbetaling betekenen voor je nieuwe auto.

Zelf een lening afsluiten voor een auto
Wie nog een deel voor de nieuwe auto zelf moet financieren, kan hiervoor een autolening aanvragen bij een kredietverstrekker. Door zelf actie te ondernemen en de lening in gang te zetten, betaal je in de meeste gevallen een gunstiger rentetarief dan via de dealer het geval zou zijn.

De auto-kredietverstrekker zal jouw aanvraag beoordelen op jouw maandelijkse inkomsten, je leeftijd, je dienstverband en je overige maandelijkse financiële verplichtingen. Aan de hand hiervan zal een te lenen bedrag ontstaan. Met dus zowel de opbrengst van de verkoop van je oude auto, en het uitgekeerde bedrag voor de autolening, kun je de beoogde auto gaan kopen, zonder tussenkomst van een autodealer die altijd mee profiteert van een lening en het inruilen van je auto. Bedragen die je beter zelf kunt gebruiken.

Auto leasen
Tot slot kun je ervoor kiezen een auto te leasen. Dit betreft een dure oplossing en daarbij zul je nooit eigenaar worden van de auto. Bij het leasen van een auto betaal je een fors maandelijks bedrag. Meestal wordt er voor leasen gekozen vanuit bedrijven, die niet perse zelf een wagenpark willen aanleggen incl. onderhoud en dergelijke. Leasen is dus echt een zakelijke keuze.