Je hebt misschien talloze namen gehoord voor medische of beademingsmaskers. Deze aanduidingen verwijzen naar de prestatie-eisen in het land waar ze worden gemaakt of op de markt worden gebracht. Zoals FFP2 in het Verenigd Koninkrijk en Europa, N95 in de Verenigde Staten en Canada en in China is dat KN95. Een FFP2-masker is de veiligste keuze omdat het gegarandeerd aan alle essentiële EU voorschriften voldoet. Maskers die volgens internationale normen zijn gemaakt, zijn mogelijk niet goedgekeurd voor gebruik in de EU. Er zijn talloze klachten geweest over ondermaatse of valse persoonlijke beschermingsmiddelen die tijdens de pandemie online worden aangeboden, dus wees voorzichtig wanneer je een FFP2 masker kopen wilt.

Zoek naar de CE-markering. Dit is vereist voor de verkoop van gecertificeerde ademhalingsmaskers. Houd er echter rekening mee dat niet alle CE-stempels echt zijn. Daarom zijn ook andere factoren van belang. Zoek het viercijferig nummer op van de keuringgsinstantie. EN149:2001 is de Europese norm voor FFP2-ademhalingstoestellen. Zoek naar de naam en het logo of het nummer van de fabrikant en keuringsinstantie. Andere gunstige signalen zijn onder meer een verzegelde verpakking, per stuk verpakte mondmaskers en instructies van de fabrikant, inclusief een bewijs van certificering.

Juiste manier om een ​​mondmasker te dragen

U moet weten hoe je een masker moet dragen voordat je het bij een drogist zoals Medicamarkt of online koopt. Zelfs het beste masker is nutteloos als het niet goed op je gezicht past of niet goed is geplaatst. Het masker moet bij het uitademen stevig tegen je gezicht passen zonder openingen. Je mag geen lucht voelen ontsnappen door de boven- of zijkanten van het masker. Houd er rekening mee dat het lastiger is als je veel gezichtshaar hebt. Probeer meerdere soorten om de juiste pasvorm voor je gezicht te vinden. Misschien vind je dat de ene vorm beter bij je gezicht past dan de andere, omdat niet alle FFP’s hetzelfde zijn ontworpen. Sommige maskers hebben een vouw in het midden van de voorkant. De andere typen zijn meer koepelvormig. Er zijn ook maskers met horizontale panelen aan de voorkant, de zogenaamde drieluik maskers. Let goed op hoe stevig de neusbeugel en oor- of hoofdbanden het masker op je gezicht houden. Ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit of materialen gemaakt. Het kan een groot verschil maken in hoe goed het past. Je wilt ervoor zorgen dat het comfortabel is, zeker als het voor een lange tijd gedragen wordt. Houd er rekening mee dat je het juiste FFP2-masker kiest en koopt!

Een FFP2-masker opnieuw gebruiken

Sommige mensen hergebruiken mondkapjes vanwege schaarste tijdens een pandemie. Vloeistofbestendige chirurgische maskers en wegwerpmaskers kunnen worden hergebruikt als ze niet beschadigd of vuil zijn, zoals de nieuwe richtlijn stelt, maar dat biedt niet altijd de gewenste zekerheid. Ze kunnen opnieuw worden gebruikt als de maskers goed zijn opgevouwen. De juiste manier van vouwen is dat het buitenoppervlak naar binnen en tegen zichzelf wordt gehouden en in een afsluitbare zak wordt opgeborgen. Hou er altijd rekening mee dat richtlijnen kunnen veranderen. Het hergebruiken van  mondmaskers  heeft niet de voorkeur.