In België is er in een recordtempo een driewekelijkse Syntra-opleiding opgericht  voor geïnteresseerden die zich zo op zeer korte tijd inwerken in de evenementensector. Dit om het tekort aan arbeidskrachten gedurende het festivalseizoen te verkleinen. Het betreft een samenwerking tussen Vlaams minister Jo Brouns, Syntra en partijen uit de evenementensector

Om de vraag naar technisch geschoolde profielen op te vangen, hebben de partijen op recordtempo in samenwerking met Syntra en de sectorfederatie voor de eventsector de ‘Fasttrack Junior Technicus voor de eventsector’ uitgerold. Dit is een kort, intensief en gecertificeerd opleidingstraject van drie weken waarbij medewerkers worden opgeleid en onmiddellijk worden ingezet. Het traject omvat een intensieve opleiding rond logistieke componenten binnen de eventsector, veilig werken, basis toegepaste elektriciteit en werken in loondienst of zelfstandige in hoofd- of bijberoep.

“Na twee jaar staat er nu terug een drukke festivalzomer voor de boeg – en is er veel personeel nodig”, zo laat Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, werk, Sociale Economie & Landbouw weten. “Met een nieuwe Syntra-opleiding kunnen geïnteresseerden zich op zeer korte tijd inwerken in de sector. Trots op deze snelle samenwerking met de sectorfederatie”

Coronacrisis
“De event- en horecasectoren hebben zwaar geleden onder de verplichte sluitingen vanwege de coronacrisis”, zo stelt de Vlaamse minister. “Hierdoor hebben heel wat werknemers in deze periode werk gevonden in andere sectoren. Ook nieuwe instroom, zoals jobstudenten, werd afgeleid naar andere sectoren zoals de retailsector. Tegelijkertijd willen veel evenementen gebruik maken van deze zomer om de twee verloren jaren in te halen. Vlaanderen heeft steeds een legendarische festivalzomer gekend en dat wil ik als minister volledig ondersteunen.”

Om deze krapte tegen te gaan, hebben de sector en Jo Brouns de handen in elkaar geslagen. “Reeds tijdens de lockdown heeft de eventsector zich steeds constructief opgesteld om ‘out of the box’ te denken: om vaccinatiecentra te ondersteunen, openlucht-evenementen op volledig nieuwe manieren veilig en corona-proof te laten doorgaan en allerhande. Daarom verdienen zij mijn volste ondersteuning”, aldus Brouns.