Politicus en tevens voorzitter van de Nederlandse politieke partij BBB (BoerBurgerBeweging), Caroline van der Plas, heeft de petitie in ontvangst mogen nemen over de gewenste spoorverbinding Antwerpen-Hamont-Weert. De petitie is afkomstig van Vereniging Treinreizigers Vervoer, het Provinciebestuur en de gemeente Weert. “9 km spoor aanleggen, dat moet kunnen volgens BBB”, zo staat er in het bericht op het Twitteraccount van de partij.

Maarten van Gaans, gedeputeerde provincie Limburg, laat in een bericht op hetzelfde social media platform aan Caroline van der Plas weten: “Dank dat je de petitie in ontvangst wilde nemen en dank voor de toegezegde steun. Goed grensoverschrijdend vervoer en aansluiting op de HSL-stations is cruciaal voor Limburg.”

De spoorwegverbinding loopt momenteel van Antwerpen tot Hamont. In de petitie vraagt BBB de Kamer om te komen tot een besluit waardoor de resterende 9 kilometer geëlektrificeerd kan plaatsvinden. Ook roept de partij de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) op om samen met ProRail de kosten te maximaliseren tot de noodzakelijke kosten die ervoor zorgen dat de lijn kan rijden, zodat de grensoverschrijdende verbinding een feit wordt. ‘De regio heeft in het verleden 6 miljoen op tafel gelegd en dit bedrag is nog steeds beschikbaar’, zo staat er in de petitie beschreven. Als laatste vraagt de BBB om te investeren in een duurzame grensoverschrijdende treinverbinding. ‘De lijn reduceert jaarlijks een CO2 uitstoot van 9,9 miljoen kilo. Op dit moment heeft de lijn een potentie van meer dan 1.000 reizigers per dag. Hierbij is de werkgeversaanpak die in de regio een steeds belangrijker gegeven wordt, nog niet meegerekend. De lijn heeft potentie om door te groeien naar een hoger aantal reizigers per dag. Zeker omdat deze lijn Belgisch Limburg, Limburg en de Brainportregio (en is het bijzonder ASML) met elkaar verbindt’, zo staat er geschreven.

Op donderdag 9 juni besteedt een commissie van de Tweede Kamer aandacht aan dit onderwerp.