WEERT – Op 15 december 1972 opende Wertha brouwerszoon Ton Mathijsen café ’t Swaentje aan de Oelemarkt in Weert. In 1985 verhuisde het café naar de hoek van de Stationsstraat met de Emmasingel. Het café is nu tijdelijk dicht en wordt in april heropent door Weertenaar Jules Paquay (29), hij wil de zaak een nieuw elan geven.

Ton Mathijsen (1944-2013) wilde van ’t Swaentje aan de Oelemarkt een bruin café maken waar je ouderwets gezellig kon ouwehoeren, een kaartje leggen en een pilsje drinken. Aanvankelijk stond er alleen een ouwe pick-up. Discussie, dat was onze muziek. Er werden in die jaren verhitte discussies gevoerd. Over scheve stoeptegels in Weert tot aan de Vietnamoorlog. ‘In de volksmond hadden we de naam dat er vooral kakkers en zeikerds bij ons kwamen. Maar ik verzeker je (Ton Mathijsen, interview De Limburger 2012) er kwamen evenveel Rotaryboys als geitenwollensokkenridders. Dat maakte de discussie alleen maar boeiender’.

Vijftig jaar later en enige uitbaters verder wordt het café medio april heropent. De exploitatie van het café komt in handen van Harm Lamberigts en Jules Paquay. Café ’t Swaentje wordt gerestyled en men is op zoek naar nieuw personeel.

Paquay opende eerder deze week ook al ‘De Frietaire’ een nieuw horecaconcept in Eindhoven.