EINDHOVEN – Weertenaar Jules Paquay (29) opent binnenkort de deuren van ‘De Frietaire’ aan de Nieuwe Emmasingel in Eindhoven. Extra bijzonder: de frietjes en snacks komen niet uit het frituurvet, maar uit de airfryer!

De Frietaire is daarmee de eerste frietzaak die volledig op hete lucht gebakken friet en snacks serveert. Volgens Jules Paquay levert dat allerlei voordelen op: “Je krijgt veel minder vet en calorieën binnen en het is beter voor het milieu.” Zo kun je toch van je guilty pleasure genieten, maar dan op een gezondere manier.

Het idee
Jules zag de airfryer steeds meer een prominente plek krijgen bij mensen thuis. Daar wilde hij iets mee doen: het idee van De Frietaire was al snel geboren. “Ik had wel een paar eisen: zo moest het net zo lekker en krokant zijn als friet uit het vet, net zo snel gebakken en de capaciteit moest groot zijn.”

Op maat gemaakte airfryer
Jules vond een leverancier die een airfryer kon ontwikkelen die precies aan al zijn eisen voldeed. Jules: “Ik heb er vier ingekocht, daarmee zijn we ook meteen de eerste afnemer, erg spannend voor zowel ons als de leverancier. Per apparaat kunnen we straks 2,5 kilo friet en snacks bakken per 5,5 minuten.”

Hip interieur
Niet alleen het concept is vernieuwend, ook het interieur is anders dan je van de gemiddelde cafetaria verwacht. Namelijk supermodern, hip én kei fancy. “We bedachten het samen met een architect”, vertelt Jules. “Het interieur is geïnspireerd op een luchtballon: alles in de zaak refereert naar hete lucht. Zo is de counter in de vorm van een ballon, waarbij de balie het mandje moet voorstellen. Het is allemaal net wat luxer afgewerkt. Zo serveren we ook prosecco en wijn voor bij de friet.”

Eindhovenaren
Of het airfry-concept aan zal slaan bij de Eindhovenaren? Jules: “Het personeel is in ieder geval al enthousiast. Ik merk ook dat veel mensen benieuwd zijn. Nu is het afwachten of het ook daadwerkelijk aanslaat. Mocht het een groot succes zijn, dan liggen er al plannen om vier filialen per jaar te openen in heel Nederland.” De zaak opent 15 januari de deuren. Mocht de lockdown verlengd worden, dan zal de officiële opening verplaatst worden.