Directeur Bert Mennings en programmamanager Marieke Koppelmans van het Limburgs Museum

Op dit moment toont het Limburgs Museum de unieke tentoonstelling ‘De vergeten prinsessen van Thorn’. Achthonderd jaar regeerden vrouwen over het miniatuurstaatje Thorn. In de achttiende eeuw was Thorn het meest prestigieuze damesstift van Europa. Veertien prinsessen en gravinnen vormden samen met zes kanunniken de kern.

Alleen ongehuwde vrouwen van hoge adel konden hun intrek nemen in het Thornse stift. Sommigen vertrokken uit het stift om te trouwen met een prins of graaf, anderen bleven er hun hele leven of wisten het te schoppen tot vorstin-abdis van het stift.

Fascinerende levensverhalen
De tentoonstelling vertelt de fascinerende levensverhalen van drie Thornse prinsessen: Polyxena, Gabriëlla en de machtige Cunegonda. Wat autonomie betreft waren deze vrouwen hun tijd ver vooruit. Deze stiftdames waren zelfstandig, financieel onafhankelijk, leefden ongetrouwd en kozen zelf hun leiding. Felicitas van Merode, stiftdame in Thorn, verwoordde het als volgt: ‘Ik vind de vrijheid een groot voordeel. Wanneer men is getrouwd is men genoodzaakt om onderworpen te zijn, want men heeft een meester gekozen. Het is aangenamer om zelf meester te zijn.’

Deze machtige vrouwen mochten dan wel van een voor die tijd ongekende vrijheid genieten, tegelijkertijd werden ze verstikt door de torenhoge verwachtingen van de buitenwereld. We zien ook hoe alle pracht en praal botst met het innerlijke gevoelsleven van de stiftdames. Alles draaide immers om representatie. De vrouwen moesten 24/7 het verplichte maatschappelijke gedrag vertonen. Voor misstappen was geen plaats. Ze leefden in een gouden kooi.

Prikkelend inkijkje
Aan de hand van meer dan tweehonderd objecten, waarvan het merendeel nog nooit eerder te zien was in Nederland, zoals een gouden pronkkoets, zijden robes, serviezen, juwelen, schilderijen en intieme brieven, krijg je een prikkelend inkijkje in het persoonlijke leven van de drie prinsessen én van de Europese adel in de achttiende eeuw. De tentoonstelling is te zien t/m 3 april 2022.

Businessclub: ontmoet elkaar zakelijk
De Businessclub van het Limburgs Museum helpt bij het realiseren van spraakmakende tentoonstellingen. Exposities die er anders niet zouden zijn. Als partner kunt u met uw relaties of medewerkers genieten van bijzondere tentoonstellingen en netwerkbijeenkomsten en wordt u uitgenodigd voor onze openingen. Daarnaast kunt u uw naam verbinden aan het Limburgs Museum en kan maatwerk worden geleverd bij de huur van een vergaderzaal, het museumtheater, de foyer of het museumcafé. Partner worden? Neem contact op met Sjo Delvaux via s.delvaux@limburgsmuseum.nl.