BUDEL | DORPLEIN – Aluminiumproducent Damco Aldel in Delfzijl komt in de problemen door de hoge stroomprijs. Daardoor kost het produceren van aluminium inmiddels meer dan het materiaal oplevert. ‘We houden het niet lang vol.’ Aldel stuurde woensdag samen met ESD-SIC in Farmsum, een andere grote elektriciteitsverbruiker, en zinksmelter Nyrstar in het Brabantse Budel een brandbrief naar het ministerie van Economische Zaken. Er moet hulp komen, en snel ook.

Het leek juist weer goed te gaan met Aldel. Door de gestegen prijs voor aluminium hoefde het bedrijf maar de helft van het geplande aantal banen te schrappen tijdens een reorganisatie. Zorg was er wel over de kosten van elektriciteit. Die zorg is nu acuut: de stroomkosten zijn zo hoog opgelopen dat het voortbestaan wordt bedreigd.

Een ton aluminium levert Aldel zo’n 2400 euro op. De stroom die ervoor nodig is om die hoeveelheid metaal te produceren, kost het bedrijf 2550 euro. Aldel krijgt dus minder dan de kostprijs. Wel is er wat steun in de vorm van de zogeheten ETS-regeling, maar dat is niet meer dan z’n 180 euro per ton. Volgens financieel directeur Eric Wildschut van Aldel is de nood erg hoog. ‘We houden het niet lang vol. Een paar maanden geleden was de prijs van een megawattuur (MWh) elektriciteit zo’n 109 euro. Dat is nu bijna 170 euro per MWh.’

Niemand begrijpt wat er precies aan de hand is’‘Nu stijgen door de huidige economische groei vrijwel alle (grondstoffen-)prijzen, maar op de elektriciteitsmarkt is de balans volledig weg geslagen en lijkt er iets anders aan de hand te zijn. Vraag en aanbod zijn geenszins meer in verhouding, de normale volatiliteit (lage prijzen in de nacht en weekend) ontbreekt, prijzen dalen niet in de zomermaanden, er is sprake van hyperinflatie. Niemand begrijpt wat er precies aan de hand is’, aldus een deel van de brandbrief.

Maatregelen, anders is het klaar
Die oplossing moet komen van het kabinet. Dat kan zijn in de vorm van een lening of in het naar voren halen van de zogeheten ETS-steunregeling. Dat is een compensatie voor bedrijven die hoge kosten hebben voor CO2-emissies. Deze Europese regeling is ingesteld om oneerlijke concurrentie te voorkomen van bedrijven in landen die het minder nauw nemen met die emissie. ‘Er moeten op korte termijn maatregelen komen, anders is het klaar. De politiek moet wakker worden geschud’, zegt Wildschut.

Wildschut verwacht niet dat de elektriciteitsprijs binnen afzienbare tijd gaat dalen, omdat de prijs van aardgas hoog blijft. Die prijzen zijn grotendeels gekoppeld. De gasprijs blijft hoog door tekorten in de aanvoer. ‘De verwachtingen voor de komende maanden baren nog meer zorgen. Er wordt een koude winter verwacht, dit terwijl de gasopslagen ook nog eens relatief leeg zijn, met bovendien relatief weinig verwacht windaanbod. Er bestaat dus een gerede kans dat prijzen nog absurdere niveaus zullen halen en niemand weet waar dit eindigt’, schrijft Wildschut in de brief.