Kantoorwerkplekken moeten ernaar streven om elektriciteit in hun gebouw te besparen om de C02-uitstoot te helpen verminderen en onze brandstofreserves te behouden, en om geld te besparen! Elektronische apparatuur is diep geworteld in ons leven, dus het is gemakkelijk om te vergeten hoeveel elektriciteit we dagelijks gebruiken op kantoor. Meer specifiek, het is gemakkelijk om te vergeten hoeveel we verspillen. Door hier beter mee om te gaan kun je dan ook al geld besparen op je energierekening, wat je ook kunt doen met behulp van vergelijk energie. In dit artikel kun je nog meer manieren vinden waarmee energie besparen op kantoor mogelijk is. 

Verlichting
Geschat wordt dat ongeveer 15 procent van de jaarlijkse energierekening van een bedrijf wordt besteed aan verlichting en veel kantoren in Nederland laat hun lichten ’s nachts en in het weekend aan! Als je alle informatie over gas water licht kosten kent, weet je dat dit slecht is. Kun je je voorstellen hoe gefrustreerd je zou zijn als je een weekend weg zou gaan en terug zou komen om te ontdekken dat je per ongeluk alle lichten in je huis had aangelaten, en je energierekening uiteindelijk veel meer kostte dan normaal? Nou, kantoren in het hele land doen dit elke dag! Er wordt dus onnodig veel elektriciteit en geld verspild. Energie besparen op verlichting is eenvoudig. Zo kun je al zorgen voor een energiebesparing door simpelweg alle lampen in je kantoor te wisselen voor LED lampen.

Keuken
Het maakt niet uit of de keuken in je kantoorruimte klein of groot is, elektriciteit wordt gebruikt om apparatuur aan te drijven die de hele dag veel wordt gebruikt, zoals waterkokers en koffiezetapparaten en die gemakkelijk kan worden verspild door slechte praktijken. Zo kan bijvoorbeeld geld bespaard worden door de kranen niet te laten druppelen, regel juist dat ze gerepareerd worden. Ook moet je de stekkers van de apparaten uit het stopcontact halen als ze niet gebruikt worden. Als ze in het stopcontact blijven, gebruiken ze namelijk alsnog energie. Bovendien moet je de waterkoker niet te vol vullen. Dit apparaat zal dan namelijk onnodig veel energie nodig hebben om het water te koken. Bovendien is het slim om een opening van minimaal 10 centimeter achter de koelkast te laten zodat de warmte eenvoudig weg kan vloeien en energie bespaard kan worden.

Kantoorapparatuur
Er kunnen tonnen elektriciteit worden verspild aan apparatuur die gewoon niet energiezuinig is of niet op een zuinige manier wordt gebruikt. Veel mensen in je kantoor maken gebruik van computers, beeldschermen, telefoons, printers, ga zo maar door. Als deze apparaten aan blijven staan of worden gebruikt wanneer dit niet nodig is, vooral zonder het gebruik van energiebesparende functies, dan is dat gewoon een energieverspilling. Gelukkig kan energie bespaard worden met kantoorapparatuur, bijvoorbeeld door de computers snel in slaapstand te laten gaan als ze niet gebruikt worden. Ook kun je de apparaten instellen op energiebesparende modi en overschakelen op papierloos zodat je de printer eigenlijk niet meer hoeft te gebruiken.