Gerard Op het Veld

Op 21 juni 1921 schreef Jeu Op het Veld zich in bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer, waarna hij zijn smederij en buurtwinkel oprichtte aan de Stationstraat in Belfeld. Hij zal zich destijds zeker niet hebben gerealiseerd dat dit bedrijf honderd jaar later nog steeds zou bestaan. Toch vierde het familiebedrijf, dat uitgegroeid is tot een landelijk dekkend installatiebedrijf, onlangs dit heuglijke feit.

Een smederij en buurtwinkel, dat is niet wat Op het Veld vandaag de dag nog doet. Toch werd destijds al de basis gelegd voor het bedrijf dat er nu staat. Jeu Op het Veld hielp mee met de elektrificatie van Belfeld. Hij verzorgde de infrastructuur en zorgde ervoor dat huizen werden aangesloten aan het bovengrondse net.

Familiebedrijf
Sinds 1985 staat de derde generatie, Gerard (kleinzoon van Jeu), aan het roer. Zijn echtgenote Marie-Louise werkt op de administratie. Math (ook een kleinzoon van Jeu) doet de financiën. De vierde generatie, Dion, is sinds september 2020 werkzaam bij Op het Veld. In totaal telt het familiebedrijf 35 medewerkers. Door de jaren heen heeft het familiebedrijf veel activiteiten ontplooid, zo legt directeur Gerard Op het Veld uit. ‘We hadden de smederij, we verkochten lampen, huishoudelijke artikelen en zelfs Op het Veld-fietsen die tot vandaag de dag in omloop zijn. We hebben boormachines geproduceerd en we waren een elektrotechnisch installatiebedrijf. Vandaag is hiervan het laatste nu nog over: we zijn een technisch installatiebedrijf waarbij we zowel elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties maken.’

Complete uitvoering
Van advies en budgettering, via engineering en ontwerp tot de offerte: Op het Veld neemt de complete uitvoering (met onze partners) op zich. En daarna het energiemanagement met monitoring, de inspecties en het onderhoud. Dit om langjarig de installaties in topconditie te houden, waardoor de gebruiker van het gebouw zich op zijn eigen business kan concentreren. ‘Door sterk aanwezig te zijn in het voortraject, ontzorgen we de eindklant en de hoofdaannemer op installatietechnisch gebied. Er is één aanspreekpunt voor alle installatietechnische disciplines. Mede hierdoor is er synergie tussen de verschillende installaties. De disciplines waar we ons dagelijks mee bezighouden zijn: elektrotechniek, werktuigbouwkunde, beveiliging, gebouwautomatisering, duurzame energie, energiemanagement, technische inspecties en service & onderhoud.’

Duurzaam naar de toekomst
Het pand in Belfeld is volledig energieneutraal: er is geen gasaansluiting, het dak ligt vol met zonnepanelen en het binnenklimaat wordt geregeld met warmtepompen. Daarmee wordt ingespeeld op een van de belangrijkste onderwerpen in de komende jaren: duurzaamheid. Dat installaties duurzaam moeten zijn is geen vraag, maar een must. Opdrachtgevers willen een duurzaamheidscertificaat en de complete bouwketen moet samenwerken om dit voor elkaar te krijgen.

www.ophetveld-belfeld.nl