Op 17 juni is het Internationale Eet-Je-Groente-Dag. Omdat groente erom bekend staat dat kinderen het niet graag eten, deed HelloFresh onderzoek naar het eetgedrag van kinderen en hoe ouders zorgen dat hun kind gevarieerde voeding binnen krijgt.

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders geeft aan dat gezeur om eten de sfeer behoorlijk kan verpesten aan de eettafel. Veel kinderen klagen over het eten, en hebben allemaal andere smaken en voorkeuren. Ook hebben ouders in Nederland er moeite mee om de tijd te vinden om boodschappen te doen en te koken. Dit terwijl bijna alle ouders aangeven dat het leven een stuk gemakkelijker op wordt als hun kinderen goed eten.

De meeste ouders hebben moeite met het bedenken wát ze precies op tafel zetten (41%), gevolgd door het aanbrengen van variatie in het weekmenu (33%). Ook je kind nieuwe dingen laten eten (31%), het bordje leeg te eten (30%) en groente te laten eten (29%) staan in de top 5 strubbelingen van Nederlandse ouders.

Kinderen uit Maastricht hebben het minst moeite met groente
Twee-derde van de Nederlandse ouders zegt dat hun kinderen maar lastig nieuwe dingen willen proberen. Rauwe en gekookte groente staan met afstand bovenaan het lijstje. In Maastricht heeft bijna de helft van alle kinderen geen moeite met een specifieke productgroep, en een derde van de kinderen heeft daar maar moeite met groente. Terwijl in Amsterdam juist de helft van de kinderen liever geen nieuwe groente probeert.

 Maastrichtse kinderen het minst avontuurlijk aan de eettafel
In het midden en zuiden van het land vindt de helft van de ouders dat ze avontuurlijke kinderen hebben aan de eettafel, tien procent meer dan in de rest van het land. Ook per stad zien we verschillen. In Utrecht wonen de meeste avontuurlijke kinderen (54%) en in Maastricht de minste (39%). Amsterdamse kids doen het ook niet slecht, ruim een vijfde van hun ouders noemt ze zelfs ‘erg avontuurlijk’, terwijl dit in Arnhem maar 12% is.

Hoe zorgen ouders dat het bordje wél leeg gegeten wordt?
Variatie in het weekmenu staat op de tweede plek van waar ouders moeite mee hebben, maar zorgt toch bij 40% voor lege bordjes. Bij bijna de helft van de kinderen is gebaat bij inspraak over wat de pot schaft en een derde zelfs bij het actief helpen met koken. Bij meer dan een derde helpt het als de hele familie hetzelfde eet.

Een kind om proberen te kopen met extra schermtijd of een toetje is minder succesvol: slechts een vijfde van de ouders geeft aan dat dit zin heeft. Ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%).