LEUDAL – De herontwikkeling van Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen in de gemeente Leudal gaat een nieuwe fase in. Het voormalige Attero-terrein wordt gesloopt en gesaneerd. Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, eigenaar van dit gebied, heeft hiervoor Bloem-Group uit Panheel de opdracht verstrekt. “Pragmatische, duurzame en adequate oplossingen zijn het positieve gevolg”, zo verwoordt Hans Coppus, directeur van OML, de samenwerking. Naar verwachting zijn de sloop en sanering eind 2021 gereed.

Het voormalig Attero-terrein omvat bijna 10 hectare van de 48 hectare van Duurzaam Multifunctioneel Bedrijvenpark Zevenellen. OML kocht het terrein vorig jaar van Attero. Bloem Group start direct na de zomervakantie met de sloopwerkzaamheden op het voormalig Attero-terrein. Dat bestaat uit het slopen van:
het Attero-gebouw (voormalig kantoor PLEM);
– de ondergrondse koelwaterkoker van 300 meter;
– de ondergrondse schuilkelder (goed voor 300 personen, voor toenmalig PLEM);
– de brandweerkazerne.

Sanering terrein
Daarnaast is ook sanering van het voormalig Attero-terrein noodzakelijk. Het terrein kent een historische bodemverontreiniging met zogenaamde PCB’s, Polychloorbifenylen. Dat zijn stoffen die voorkomen in onder andere bouwmaterialen en bestrijdingsmiddelen met chloor. Gemiddeld krijgen Nederlanders zo weinig PCB’s binnen dat het geen effect heeft op de gezondheid. Met de aankoop van het terrein en de verdere ontwikkeling van Zevenellen pakt OML met de sloop en sanering het gebied verder aan.

Hergebruik vrijkomende materialen
Bloem Sloop & Reclying, onderdeel van Bloem-Group, is al gestart met leeghalen van het voormalig Attero-gebouw. De diverse vrijkomende materialen zoals deurklinken, plinten, wc-potten, nooduitgangsbordjes, lampen, glaswerk, ventilatie-onderdelen krijgen een nieuw leven. Talloze materialen uit de sloop worden prijsgunstig aangeboden voor duurzaam hergebruik via Bloem Gebruikte Bouwmaterialen in Panheel. “Niet alleen Bloem Infra BV en Bloem Sloopwerken & Recycling, maar ook MAH Bouwadvies en Bloem Gebruikte Bouwmaterialen tonen hier de gezamenlijke meerwaarde voor het project. Een project dat Bloem-Group ‘op het lijf geschreven’ is”, aldus Tjeu Clerkx, directeur Bloem Infra BV.

Deze werkwijze sluit uitstekend aan bij de missie van OML voor duurzaamheid en circulariteit.  “Zo herontwikkelen we bedrijventerreinen zoals Zevenellen tot veilige, groene, duurzame en toekomstbestendige locaties voor nieuwe (economische) ontwikkelingen.”

Informatie en planning
Omwonenden en belanghebbenden worden op diverse wijzen geïnformeerd over de werkzaamheden. Zo is er een klankbordgroep Zevenellen. Zij worden op de hoogte gehouden en informeren de eigen achterban. Werkzaamheden zijn ook te volgen op de social media-kanalen van OML en van Bloem Infra. Daarnaast wordt ook ‘de Bouwapp’ (Duurzaam Bedrijvenpark Zevenellen) regelmatig gevuld met interessante weetjes over de vorderingen op het terrein. En uiteraard staat OML graag iedereen die vragen heeft te woord.

Na de oplevering van het gesaneerde Attero-terrein, eind 2021, rondt OML de verdere inrichting van het bedrijvenpark Zevenellen af. In een film zijn de verschillende projectonderdelen van het voormalig Attero-terrein in beeld gebracht. Zie https://www.youtube.com/watch?v=7gHEJ9LZXL4