NEDERWEERT – De gemeente Nederweert ontvangt geregeld (anonieme) meldingen van inwoners. Bijvoorbeeld dat bij een pand een opvallende geur hangt of dat de ramen daar altijd beslagen zijn. Hoe klein het ook lijkt, elk signaal kan het eerste of juist het laatste puzzelstukje zijn bij het in kaart brengen van criminele activiteiten. Gemeente en politie zijn na een melding niet altijd direct zichtbaar op straat, maar elke melding bevat waardevolle informatie en wordt dan ook secuur gecheckt. En vaak met resultaat. Zo is in april nog een grote hennepkwekerij ontmanteld in een bedrijvengebouw op het industrieterrein. Uw melding doet er toe!

Gemeente en politie zijn waakzaam op misbruik van leegstand door meer controles uit te voeren. Pandeigenaren kunnen zelf ook een belangrijke schakel zijn bij het voorkomen van criminaliteit in leegstaande panden. Wordt u als eigenaar van een bedrijfsruimte, schuur of loods benaderd om deze te verhuren? Wees ook dan alert.

Grote risico’s
Als verhuurder van een pand kunt u een aantrekkelijk doelwit zijn voor criminelen. Het huurbedrag, dat u meestal contant geboden wordt, kan verleidelijk zijn. Toch is het beste besluit om niet te verhuren als u het niet vertrouwt. Als u zaken doet met een crimineel, loopt u grote risico’s. Ook als u niet op de hoogte was van de praktijken van uw huurder. Eigenaren kunnen te maken krijgen met schades en bovendien draaien zij vaak op voor de kosten van afgetapte elektriciteit en voor het opruimen van de illegale activiteiten.

Aantal tips
Samen kunnen wij voorkomen dat georganiseerde criminaliteit voet aan de grond krijgt in onze gemeente. Bent u eigenaar van een lege loods, schuur of een leegstaand pand? Let dan goed op de volgende zaken.

Ongewenste bezoekers
Ongewenste bezoekers met onduidelijke of kwade bedoelingen op uw erf, terrein of in uw directe omgeving?

 • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Maak een melding via de gemeentelijke website www.nederweert.nl/ondermijning.
 • Overleg met de wijkagent.
 • Maak een melding in de WhatsApp-groep van de buurt.

Verhuurplannen
Plannen om te verhuren? Weet aan wie u verhuurt! Laat u niet om de tuin leiden, maar vraag door.

 • Vraag om het originele identiteitsbewijs.
 • Controleer dit bewijs op echtheid via de ‘Dutch ID’-app via Apple of Google.
 • Controleer of degene die getoetst is, dezelfde persoon is als degene die de sleutel ophaalt en het contract tekent.
 • Regel de verhuur met de huurder zelf, niet via een tussenpersoon.
 • Laat het huurcontract ondertekenen voordat de huurder de sleutel krijgt en het pand betrekt.
 • Accepteer nooit contante betalingen of stortingen van derden.
 • Laat de huur maandelijks overmaken.
 • Neem in het huurcontract op dat u elk kwartaal het pand wilt controleren.
 • Voer met regelmaat aangekondigde, maar ook onaangekondigde controles uit rondom en in uw pand.
 • Neem ook in het huurcontract op dat de huurovereenkomst per direct wordt ontbonden bij constatering van het overtreden van de Opiumwet.
 • De huurder zet géén nieuwe sloten op en in het pand. Plaatst hij ze toch: verwijder ze.
 • Is de huurder een bedrijf? Vraag dan om het uittreksel van de Kamer van Koophandel en maak er een kopie van. Kijk of het bedrijf een website heeft.

Verdacht signaal
Burgemeester Birgit Op de Laak: “Nederweert is een veilige gemeente, waar het goed wonen en werken is. Dat willen we zo houden. Samen maken we een vuist tegen criminele invloeden, zeker ook in het uitgestrekte buitengebied. Laten we alert blijven op signalen die kunnen wijzen op ondermijnende criminaliteit. Meld die signalen en ga nooit in op dubieuze of dwingende voorstellen”.

Melding doen
Melden kan anoniem via het online meldpunt van de gemeente op www.nederweert.nl/ondermijning of via Meld Misdaad Anoniem (M.), tel. 0800-7000. Voor dringende zaken belt u de politie via 112. En wilt u de politie spreken, maar is het geen spoed, dan is 0900-8844 het telefoonnummer.