Massaal testen is de sleutel waarmee de samenleving en economie weer van het slot gehaald kan worden. Ook helpt deze strategie het virus verder in te dammen. Dat stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Momenteel wordt de testcapaciteit voor mensen die geen klachten hebben fors uitgebreid, zo stelt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Eind april zouden er 400.000 testen per dag afgenomen kunnen worden, bovenop de reguliere GGD-testen voor mensen met coronaklachten.

Testbewijs
Met een testbewijs van een negatieve uitslag zouden mensen voor de duur van 48 uur toegang kunnen krijgen tot kantoor, horeca of theaters, aldus Thijssen. Volgens haar werkt het ministerie hier nu aan en is het testbewijs ‘in de tweede helft van maart’ klaar. Ze wijst erop dat in Israël en Denemarken al vergevorderde plannen bestaan voor de invoering van testbewijzen en de opening van de economie.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat het kabinet ‘heel serieus’ kijkt naar wat kan met testen en hoopt daar snel duidelijkheid over te krijgen.