Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat de Nederlandse economie in coronajaar 2020 met 3,8 procent is gekrompen. Daarmee is sprake van de sterkste krimp ooit gemeten.

Ter vergelijking: de achteruitgang in crisisjaar 2009 was nog 3,7 procent.

Krimp
In het laatste kwartaal van 2020 was er volgens het CBS sprake van een minieme krimp van 0,1 procent. Oorzaak hiervoor is dat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven. Dat werd mede ingegeven door de aangescherpte coronamaatregelen.

Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten.

Optimisme
Ondanks de cijfers is er toch optimisme over de economie, zo stelt bijvoorbeeld Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING. Volgens haar is de krimp minder groot dan gedacht. Zeker als het om werkloosheid gaat. Tegelijkertijd erkent ze dat de achteruitgang historisch groot is. Zeker voor sectoren als de horeca, of de kledingbranche. Die hebben een harde klap gekregen.