Businessman in recyling sustainable business concept

CRANENDONCK – InduSym staat voor voor industriële symbiose, een vorm van circulaire economie: de reststroom van één bedrijf wordt de grondstof van een ander bedrijf. Met voldoende van deze uitwisselingen ontstaat een cirkel zonder restafval.

Welke Cranendonckse ondernemers doen al mee: Nyrstar, De Budelse, Bakkerij Rooymans, De Bout, Different Doors, HetZuyderBlad, RVM Metaalinterieurs, Metalot en Prowise.

Duurzamer maken
Hans Geurtjens, algemeen Directeur bij De Budelse: “Als verpakkingsproducent en drukkerij hebben wij veel papier en karton als afval. Omdat blank papier beter gerecycled kan worden wanneer dit gescheiden wordt, zijn we enkele jaren geleden bont en blank papier gaan scheiden. Dit ging niet meteen goed. Totdat we aandacht besteden aan het uitleggen aan medewerkers waarom dit gebeurde. Nu werkt iedereen hieraan mee.”

Medewerker bij De Budelse: “Hier bij ‘de Budelse’ denkt iedere medewerker mee over wat zij zouden kunnen doen om ons bedrijf duurzamer te maken. Ikzelf woon in België en neem daarom de post voor België mee, zodat er minder transport en kosten bij komen kijken.”

Nieuwe kansen
Bas Glasny van De Bout in Soerendonk: “Van tevoren dacht ik dat wij als horecagelegenheid niet veel meer konden doen aan duurzaamheid. Maar ik was verrast! Sowieso was het leuk om eens stil te staan bij de mogelijkheden. Hier ben je normaal niet mee bezig. Maar het resultaat is ook dat we waarschijnlijk deel gaan nemen aan een pilot om koffiedrab op te halen bij veel bedrijven in de regio, hier zwammen op te laten groeien, en deze zwammen zouden wij dan in de keuken kunnen inzetten. Dat was ons als ondernemer zelfstandig nooit gelukt.”

Wil jij als Cranendonckse ondernemer ook meedoen? Op de website van Keyport vind je meer informatie over het project InduSym en de meerwaarde voor jou als ondernemer.