Hans Klein Swormink, programmamanager Zwaar Weer bij KVK

Waar de ene ondernemer met financiële hulp de crisis kan overbruggen, moet de andere het verdienmodel aanpassen of zelfs nadenken om gecontroleerd te stoppen. De gemeente Weert beveelt ondernemers die in een lastig parket verkeren de KVK Zwaar Weer Routewijzer aan. Het KVK Adviesteam staat klaar om samen een plan van aanpak te bespreken en maakt daarna een gerichte doorverwijzing naar een externe partij. Zo zet je de eerste stappen naar verbetering van je situatie.

Door Wesley Hegge

“Wanneer het niet loopt zoals verwacht, gaat dat ondernemers aan het hart”, zegt Hans Klein Swormink, programmamanager Zwaar Weer bij de KVK (Kamer van Koophandel). Hij is actief voor zzp’ers en mkb-ondernemers die het moeilijk hebben. “De impact van corona treft iedereen, vaak helaas ook in negatieve zin. Je bent dus niet de enige. Het is zaak de problemen aan te pakken.”

Plan van aanpak
Hierbij biedt de KVK ondersteuning. De eerstelijns dienstverlener heeft speciaal voor ondernemers die als gevolg van corona in zwaar weer zitten een routewijzer ontwikkeld. “Ondernemers beantwoorden online enkele vragen over het businessmodel, de financiële situatie, het aanpassingsvermogen, de markt en klanten. De resultaten worden vertaald in een routekaart. Het ervaren KVK Adviesteam staat klaar om de routekaart een-op-een te bespreken.”

De adviseur bespreekt de knelpunten en geeft advies. Bijvoorbeeld om een liquiditeitsbegroting op papier te zetten. “Als de ondernemer dat heeft gedaan, nemen we weer contact op om vervolgstappen te zetten. We hebben een groot netwerk en verwijzen warm door. Zo heeft de Rijksoverheid het mogelijk gemaakt om gratis professionele coaching te ontvangen bij Stichting Ondernemersklankbord. We hebben ook contacten met MKB Doorgaan, 155 Help een bedrijf, OverRood en andere tweedelijns dienstverleners.”

Denken in oplossingen
Het is belangrijk dat ondernemers die aanvoelen dat het niet goed gaat hun situatie aanpassen. “Je kunt niet weglopen voor de realiteit. Dat betekent echter niet dat je moet gaan doemdenken. Ondernemers zijn van nature positief en onze adviseurs denken mee. Juist in deze periode, waarin de steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd, is het meer dan ooit nodig om een plan voor de toekomst te hebben.”

De meest gunstige route van een ondernemer die in zwaar weer verkeert, is wanneer het bedrijf voor de coronacrisis gezond was en met financiële hulp de crisis kan overbruggen. “Banken, non-bancaire financiers en overheden zijn momenteel terughoudend. Maar als je kunt aantonen dat je bedrijfsmodel ook na de coronacrisis levensvatbaar is, kom je in aanmerking voor een overbruggingskrediet, zoals de KCC-regeling.”

Veel bedrijven moeten verder gaan dan alleen zoeken naar overbruggingsfinanciering. “Neem een onderneemster met een goedlopende modezaak in het hogere segment. Tijdens de coronacrisis zijn nog meer mensen online gaan shoppen. Steeds meer producten, ook in het hoge segment, zijn online verkrijgbaar. De branche is veranderd en de onderneemster moet sleutelen aan het bedrijfsmodel, bijvoorbeeld door ook een webshop te beginnen.”

Volgende stap
Ondernemers die niet zeker weten of het bedrijf levensvatbaar is, moeten zich afvragen wat de volgende stap is. “Abrupt stoppen is niet altijd nodig. Als voorbeeld noem ik een taxichauffeur van 58 jaar. Het toerisme ligt op zijn gat, de opdrachten voor ritten nemen af. Ondernemers die ouder zijn dan 55 jaar en aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen een IOAZ-uitkering aanvragen. Je kunt dan je bedrijf behouden.”

In het geval dat ondernemers niet in staat zijn om de crisis te overleven en stoppen de enige optie is, is het belangrijk om dat gecontroleerd te doen. “We maken het mee dat ze zo ontdaan zijn dat ze zich direct uitschrijven. Doe dat niet, neem eerst het stappenplan op onze website door. Want je moet, voordat je je bedrijf uitschrijft, goed kijken naar je fiscale situatie. Maar ook naar je beeld bij de toekomst, of je in loondienst zou willen of toch bijvoorbeeld een nieuw bedrijf wilt starten. Voordat je stopt moet je daar wel over nadenken, zodat je bijvoorbeeld door middel van een uitkering een tijdje kunt overbruggen.”

KVK Adviesteam
Zit de omzet van jouw bedrijf in een dip en ben jij op zoek naar een luisterend oor, deskundig advies of doorverwijzing? De Zwaar Weer experts van het KVK Adviesteam staan voor je klaar.