Bron: www.munttheater.nl

WEERT | ROEMOND – Limburgse gemeenten krijgen ruim 9,5 miljoen euro om culturele instellingen in 2021 te ondersteunen.

Het gaat om een totaalbedrag van 9.612.467 euro uit een budget van 150 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Weert krijgt 562.432,- euro en Roermond 498.408,- euro.

Kosten
Het geld is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) en is een financieel steunpakket om gemeenten tegemoet te komen in de kosten voor lokale culturele voorzieningen. Vanwege de coronapandemie hebben culturele instellingen de deuren in 2020 noodgedwongen gesloten, of mochten ze alleen onder strikte voorwaarden open. Sommige culturele instellingen, vooral theaters, zijn nog steeds dicht en gaan in 2020 niet meer open. Tegelijkertijd lopen de kosten gewoon door.

Verdeling
De verdeling van de ruim 9,5 miljoen euro onder de 31 Limburgse gemeenten is gebaseerd op de culturele kosten die deze gemeenten maken op het gebied van (pop)podia, gezelschappen, musea, kunst- en cultuureducatie, beeldende kunstinstellingen, filmtheaters, amateurkunstinstellingen en festivals. Hoe hoger de culturele uitgaven van een gemeente, des te hoger de rijksbijdrage.

Zelf weten
De gemeenten mogen zelf weten hoe ze het geld inzetten. Volgens het ministerie weten de gemeenten zelf het beste waar de culturele steun het hardst nodig is. Gemeenten hoeven er verder geen verantwoording over af te leggen aan het ministerie.