Tevreden werknemers is een groot goed voor ieder bedrijf. Het levert immers ook gemotiveerdheid op, en dat is toch wat je als werkgever wilt zien. Daarnaast zal iemand die tevreden is op zijn werk minder snel op zoek gaan naar een andere betrekking, waardoor heel veel kennis niet zomaar de deur weer uitloopt. Het ziekteverzuim zal bij tevreden werknemers vaak lager zijn. Maar hoe hou je jouw personeel betrokken en tevreden?

Waardering
De grootste fout die sommige werkgevers maken is hun autoritaire houding. Zij voelen zich verheven boven de andere mensen in het bedrijf en staan niet open voor enige menselijkheid, eigen inbreng en nieuwe ideeën vanuit het personeel. Hiermee wordt vanzelf ook de motivatie weggepoetst én zullen werknemers zich zeker niet gewaardeerd voelen. Waardering kan geuit worden door inderdaad te luisteren naar de mensen, hen complimenten te geven voor wat ze doen en gewoon ook als mens op ze te reageren. Met warmte dus in plaats van afstandelijkheid. Daarnaast kan er ook af en toe als blijk van waardering iets gegeven worden. Het kerstpakket is natuurlijk één zo’n geschenk die praktisch iedere baas wel geeft. Alleen is het daarmee ook direct een verplicht nummer geworden. De waardering is dan ook vooral uit te drukken door het soort pakket wat gegeven wordt. Hiermee maak je wel degelijk onderscheid tussen gewoon een pakket omdat het hoort of een pakket met waardering… Kies bijvoorbeeld voor een kerstpakket met veel inhoud of met een leuk thema en bijzondere cadeautjes.

Geef inspraak
Werknemers die gehoord worden voelen zich niet alleen meer gewaardeerd, maar ook meer gemotiveerd. Door zelf met oplossingen of uitstekende nieuwe ideeën te komen wordt voor hen het werken vanzelfsprekend interessanter. Daarnaast kunnen deze ideeën zeker nieuwe inzichten verschaffen waar het bedrijf zelf ook weer van profiteert.

Gezondheid
Gezond personeel zorgt automatisch ook tot personeel wat eerder tevreden is en daarbij zullen gezonde werknemers ook productiever zijn. Stimuleer dit dan ook. Dit kan op meerdere manieren. Grote bedrijven kunnen ervoor kiezen zelf een fitnessruimte in het bedrijf te realiseren. Voor kleine bedrijven is dit natuurlijk moeilijker, maar misschien is er een mogelijkheid om een lidmaatschap voor een sportschool aan het personeel te verstrekken of een leuke korting te bedingen bij deze sportschool voor jouw personeel.

Zorg voor afwisseling en uitdaging
Als er iets is waar mensen snel op uitgekeken raken dan is het wel werk waar men altijd hetzelfde aan het doen is. Zorg dan ook voor afwisseling. Personeel uitdagen door ze af en toe iets buiten hun comfortzone te laten doen kan zeker een goed idee zijn. Doorgroeimogelijkheden zal personeel ook iets geven om voor te gaan!