Failure, red arrow going down on white background in business concept. 3d illustration

BELGIE – In vergelijking met de Nederlandse economie kromp de Belgische economie in het tweede kwartaal een stuk harder. Door de strengere coronamaatregelen verloren vooral de bouw, industrie en detailhandel bij de zuiderburen fors meer omzet.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. In Nederland kromp de economie met 9,4 procent, in België met 14,5 procent. Het grote verschil is deels te verklaren door de coronamaatregelen. Bij de zuiderburen moesten vanaf medio maart alle niet-essentiële winkels de deuren sluiten. Die maatregel is strenger dan in Nederland. Hier mochten winkels openblijven, zolang ze aan de RIVM-richtlijnen voldeden.

Verschil
Ook in de bouw ging het een stuk slechter in België. Het advies van de Nederlandse overheid was om 1,5 meter afstand tussen personeel te handhaven. In België was dat een verplichting. Met als gevolg dat veel bouwbedrijven de deuren vanaf medio maart wekenlang sloten en er 40 procent minder werk was. De Nederlandse bouw kromp in het tweede kwartaal met 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, in België verloren de bouwbedrijven 15,7 procent.