Als ondernemer komt er behoorlijk veel regelwerk op je af. Als je personeel in dienst hebt en/of zelf veel kilometers maakt, dan kan een zakelijke tankpas interessant zijn. Waar veel mensen misschien denken dat een zakelijke tankpas alleen is voor degenen met een compleet wagenpark, hebben het mis. Er zijn ook zakelijke tankpasaanbieders voor zzp’ers, vof’ers en mkb’ers. In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over een zakelijke tankpas.

Wat is een zakelijke tankpas?
Een zakelijke tankpas is in principe niets meer dan een pas voor het tanken die officieel op naam van een bepaalde onderneming staat. Randvoorwaarde is dan ook dat je ingeschreven staat in het KvK register en dat er BTW betaalt wordt. Zo kunnen stichtingen, verenigingen, ondernemers en medewerkers (die in een leaseauto rijden) gebruik maken van een zakelijke tankpas.

De voordelen van een zakelijke tankpas
Een zakelijke tankpas brengt verschillende voordelen met zich mee. Wij hebben ze hieronder voor je opgesomd:

Tijdbesparing
Administratie neemt behoorlijk wat tijd in beslag en is waarschijnlijk ook niet de favoriete bezigheid van een ondernemer. Een zakelijke tankpas neemt een deel van jouw administratie uit handen wat tevens discussie met de belastingdienst voorkomt. Je kunt namelijk via een online overzicht bij de tankpasaanbieder inzage krijgen in alle tanktransacties. Je ontvangt tweewekelijks of één keer per maand een verzamelfactuur. Bonnetjes verzamelen behoort dus dankzij een tankpas tot de verleden tijd.

Aftrekbare kosten
Brandstofkosten zijn autokosten die aftrekbaar zijn. Ook de btw is terug te vragen. De verzamelfactuur kun je gebruiken bij het invullen van de btw aangifte.

Profiteren van extra diensten
Tegenwoordig kun je met een zakelijke tankpas steeds meer diensten betalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan autowasstraat, parkeergarages en parkeerplaatsen. Als je veel onderweg bent in het buitenland, dan is het betalen van tol eveneens mogelijk. Ook kun je kiezen voor pechhulp. Er zijn dus verschillende opties en pakketten die je zelf kunt samenstellen.