Of we nou naar het buitenland gaan of dat we in Nederland blijven op vakantie. Een dakkoffer is een ideale extra opbergruimte voor de auto. Ze zijn gestroomlijnd en bij sommige auto’s geeft het een stoere outlook. Maar het gaat natuurlijk om de bergruimte. Het rijdt prettiger als een aanhangwagentje achter de auto.

Dakkoffer
Een afgesloten koffer is beter en veiliger dan de ouderwetse imperiaal.  Geen gedoe met het sjorren van de spullen en geen last van een klapperend zeil. Voor een juiste dakkoffer zijn de afmetingen van het dak, het maximaal toelaatbaar gewicht en de bevestiging bepalend. Er zijn automerken die specifieke koffers leveren, maar er zijn ook universele dakkoffers die dikwijls voordeliger zijn.

Bevestiging
De dakkoffer wordt bevestigd op dwarsdragers. Zijn er geen dakdragers dan zijn er meestal bevestigingspunten op het dak die gebruikt kunnen worden. Er zijn zelfs speciale draagvoeten die flexibel gemonteerd kunnen worden tussen de dakrand en de portieren. Laat u goed informeren bij een dakdrager kopen. De dragers dienen op een juiste wijze gemonteerd te worden en dat is per auto verschillend.

Gewicht
Dakkoffers zijn niet geschikt om zware artikelen te bergen. Het is ook niet echt comfortabel om zware spullen hoog te moeten tillen. Zware spullen horen in de bagageruimte van de auto. Elke auto heeft een maximaal toelaatbaar gewicht en het is zaak om dat niet te overschrijden zodat er geen sprake is van overbelading. Belading op het dak betekent altijd een verminderde aerodynamica. Dit betekent dat het verbruik zal toenemen, maar ook het weggedrag wordt anders door het hogere zwaartepunt. De auto zal anders reageren bij bijvoorbeeld te snel genomen bochten.

Hoogte
Veilig rijden blijft prioriteit. Door de dakkoffer rijdt u in een auto met een gewijzigde hoogte. De toename in hoogte is minimaal 60 cm. Rijdt u al een hoge auto dan is het oppassen bij toegangspoorten. Een herinnertip is om een sticker te plaatsen op het dashboard.