Rob Driessens en Ralph van Hoorn. Fotografie: Dion Huiberts

Weert is een bijzondere horecazaak rijker. De Wertha Brewpub aan het Bassin is namelijk in een nieuw jasje gestoken en uitgebreid met minibrouwerij en een overdekt terras. Ralph van Hoorn en Rob Driessens hebben de coronaperiode gebruikt om de zaak te verbouwen. Het concept ademt beleving en gezelligheid: van bier- en wijnproeverijen tot brouw clinics.

Tekst: Wesley Hegge

Vijf vergistingstanks en een brouwketel staan opgesteld in de glazen showroom. Spiksplinternieuw en klaar voor gebruik. De brouwerij is de verborgen schat van de Wertha Brewpub. “We zijn een proeflokaal”, legt Rob Driessens uit. “We laten onze gasten genieten van smaakcombinaties. Ananas in het bier, bier waar je gemalen pecannoten aan toevoegt, bier met milkshake-smaak, en ga zo maar door. We experimenteren erop los.”

Passie
De pub met brouwerij is een droom die uitkomt. Toen Ralph van Hoorn nog naar school ging, werkte hij in de avonden en weekenden in de horeca. “Ik heb overwogen de Hogere Hotelschool te doen, maar ben in het familiebedrijf gegaan. Ik heb altijd geroepen: ik wil ooit een kroeg. Die kans kwam voorbij, op deze prachtige locatie.” In Driessens vond hij de geschikte kandidaat om het avontuur mee aan te gaan. “Hij heeft een berg aan kennis en ervaring. Wat ons verbindt, is de passie voor de horeca en het ondernemerschap.”

Sinds de opening medio vorig jaar is gebouwd aan een stevig fundament. De kans deed zich voor om het pand aan te kopen. Niet veel later brak ook het coronavirus uit. Driessens: “In de periode dat we op slot moesten, hebben we besloten om de toiletgroep en keuken aan te pakken. Van het een kwam het ander. We hebben wekenlang gewerkt om de zaak rigoureus onder handen te nemen.”

Het resultaat is indrukwekkend. De zaak heeft nog altijd de gezellige sfeer van een bruin café, maar is volledig gemoderniseerd. Een verlichtingsplan, akoestisch plafond, nieuwe meubels, een terras dat drie keer zo groot is en natuurlijk de brouwerij. Het assortiment is uitgebreid met meerdere wijnen, er is een wisselend aanbod van speciaalbieren en aan de kwaliteit en het aanbod van de hapjes is gewerkt.

De beloning voor het harde werken kwam snel. Van Hoorn: “Het laatste weekend zat het terras verschillende uren vol, in totaal bijna zeventig stoelen. Uiteraard staan de tafels op gepaste afstand. We treffen strenge voorzorgsmaatregelen. Ieder uur maken we de toiletten schoon, we hebben desinfectiemiddelen en alle plekken worden na het vertrek van elke gast gedesinfecteerd. Dat mag de pret echter niet drukken. Gastvrijheid is voor ons enorm belangrijk.”

Crowdfunding
De minibrouwerij vergde, naast de verbouwing, een flinke investering. “Om die te drukken, hebben we een toegankelijke crowdfunding opgezet. Men kan paspoorthouder worden. Na een maand hebben we al dertig paspoorthouders. Zij profiteren onder meer van kortingen op de bestedingen in de Brewpub, deelname aan evenementen, mogen meebeslissen over namen van nieuwe bieren en krijgen korting op een brouw clinic. Op 29 juli openen we onze brouwerij en reiken we de eerste paspoorten uit.”

De brouwerij wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Driessens: “We gaan zelf brouwen, maar ik ga ook brouw clinics organiseren voor bedrijven, families en vriendengroepen. Gezellig samen bier brouwen en het resultaat mag je mee naar huis nemen. Verder gaan brouwerijen uit de regio de vergistingstanks gebruiken.” Het concept is overtuigend. Van Hoorn: “Het is een lastige branche en mensen vragen mij ook wel eens waar ik aan begonnen ben. Ik doe het uit liefde voor het horecavak. Ik geloof in het succes. We zijn veel meer dan een kroeg. We organiseren ook evenementen zoals de zomerse bierbeque en speciaalbier- en wijnproeverijen. Natuurlijk kijken we naar de cijfers, maar we trekken niet elke dag aan de omzet. We trekken liever aan het proces om het concept nog verder te verfijnen, dan komt het succes vanzelf.”

www.werthabrewpub.nl