Gé Moonen, nieuwe ambassadeur van Keyport Fotografie: Irene van Wel
Auteur: Gé Moonen

De teugels van de ‘intelligente lockdown’ worden langzaam gevierd. Dat is hoog tijd voor veel ondernemers in bijvoorbeeld contactberoepen, horeca en toerisme die al maanden grotendeels gesloten zijn. Natuurlijk heeft de overheid noodhulpmaatregelen ingesteld, maar ondernemers willen ondernemen en niet stilzitten. De noodmaatregelen zijn erop gericht om bedrijven in stand te houden, maar compenseren misgelopen inkomsten onvoldoende.

Ook voor de Keyport-organisatie is het een lastige tijd. Het routeplan voor 2021-2024 is vastgesteld. Dit plan laat zien dat we juist nu moeten opschalen om behaalde successen te vergroten, de arbeidsmarkt een boost te geven en onze economie te laten groeien. De presentatie en uitleg van dit ‘next level’ plan aan de zeven aangesloten gemeentes gebeurt door de crisis in online meetings. Veel moeilijker door minder interactiemogelijkheden, maar ik heb altijd geleerd ‘moeilijk kan ook’, dus we gaan gewoon door. Veel Keyportprojecten gaan ook door op een, meestal digitale, manier. In dit magazine worden vier projecten uitgelicht die juist nu volop verbinden en ondersteunen.

Wat mij en vele anderen bezighoudt is wat we uit deze crisis gaan meenemen. Veranderen onze normen en waarden? De laatste decennia gaat het vooral om shareholders value. Veel, met name grotere ondernemingen, zijn eenzijdig gericht op geld verdienen op korte termijn. Gaan bedrijven, met de lessen van nu, een betere plek in de samenleving realiseren? Zullen duurzaamheid en maatschappelijke doelen vanzelfsprekend worden? Worden langetermijnplannen belangrijker dan maand- en kwartaalcijfers?

De afgelopen maanden hebben we een heel andere samenleving meegemaakt. We hebben ervaren wat een ander tempo met de mens doet. Thuiswerken en tijd doorbrengen met het gezin leert ons hoe belangrijk familie en de gezondheid van onze naasten is. We zijn digitaler geworden, video overleg is de nieuwe manier van communiceren en zelfs ouderen zijn digihip geworden. Kunnen we deze waarden vasthouden? De tijd zal het leren. Wat zeker niet verandert, is dat we het samen moeten gaan oppakken. Samen met overheid en onderwijs krijgen we dingen gedaan. Samen blijven we het maken!