Electronic chip

VELDHOVEN – ASML heeft weinig last van de coronacrisis. De chipfabrikant, met het hoofdkantoor in Veldhoven, heeft in het tweede kwartaal de omzet en winst weten op te voeren.

De omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 3,3 miljard euro. Dat is 35 procent meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. Ook blijft er meer winst over. Dat geld wordt gebruikt om uit te keren aan aandeelhouders en het bedrijf koopt er eigen aandelen mee op.

Verwachtingen
Het bedrijf heeft wereldwijd een leidende positie op het maken van machines die chips produceren. Grote chipmakers over de hele wereld, zoals Intel en Samsung, plaatsen bestellingen bij het bedrijf uit Veldhoven.

Mede dankzij de verschuiving naar thuiswerken is ook de verwachting van de rest van het jaar uitermate optimistisch. Doordat meer mensen thuiswerken, clouddiensten groeien en de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s in volle gang is, zijn de perspectieven voor de komende jaren zonnig. Aanvankelijk waren er problemen met het leveren van machines en het bestellen van onderdelen, maar die zijn grotendeels voorbij.