DEN HAAG – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft becijferd dat het aantal bedrijven dat failliet is verklaard in de eerste helft van dit jaar gelijk is gebleven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Er gingen 1633 bedrijven failliet. Dat waren er in het eerste half jaar van 2019 precies evenveel.

Geen grote klappen
Het CBS stelt dat er tot nu toe nog geen grote klappen gevallen zijn als gevolg van de coronacrisis. De reden hiervoor durft het CBS niet met zekerheid vast te stellen, maar het lijkt erop dat de maatregelen van de overheid hun werk goed doen.

Daarbij komt dat rechtbanken wat terughoudender zijn dan normaal met het uitspreken van faillissementen. Een curator zal er nu eerder voor kiezen een bedrijf te laten bestaan wanneer het voor de coronacrisis goed levensvatbaar was.

Mogelijke piek
Aan een voorspelling of er een mogelijke piek komt, durft het CBS zich niet te wagen. Dat sommige sectoren, zoals de horeca, het zwaar hebben, is nog niet terug te zien in het aantal bedrijven dat over de kop gaat. Mogelijk verandert dat wanneer de steunmaatregelen stoppen.