Fotografie: Dion Huiberts

Dolmans Monsdal Noord-Limburg biedt totaaloplossingen op het gebied
van groen, grijs en blauw voor de zakelijke markt in de regio Venlo-
Venray. Steeds meer bedrijven en instellingen kiezen voor de unieke service
van ontwerp, aanleg en onderhoud. Altijd met oog voor duurzaamheid en
kostenefficiëntie. Het multidisciplinair groenvoorzieningsbedrijf heeft alle specialismen in eigen huis en levert bovendien een actieve bijdrage aan de arbeidsdeelname van mensen met een rugzakje.

Tekst: Wesley Hegge

Het terrein van Vincent van Gogh in Venray ligt er piekfijn bij. Het gazon rond de gebouwen is gemaaid, de wilgen zijn om en om geknot en de bomen aan weerszijden van de centrale weg zijn op hoogte gesnoeid. Verderop is een strook gras bewust niet gemaaid. “Daarmee vergroten we de biodiversiteit”, zegt Daan Camps, vestigingsmanager van Dolmans Monsdal Noord-Limburg. “Want er groeien wilde bloemen waar bijen en vlinders op af komen.” De specialistische ggz-instelling is een klant waar al jaren mee wordt samengewerkt. “Ik zeg samenwerken, want alles gebeurt in nauw overleg. We bekijken voortdurend of er slimme mogelijkheden zijn voor kostenbesparingen zonder concessies te doen aan het kwaliteitsniveau.”

Lokaal ondernemerschap
Dolmans Monsdal Noord-Limburg is onderdeel van de Dolmans Landscaping Group. Voortgekomen uit een Limburgse hovenierstraditie is het uitgegroeid tot een onderneming met circa negenhonderd medewerkers verdeeld over dertien vestigingen in Nederland en België. “We hebben de voordelen van een groep en tegelijkertijd is elke vestiging sterk lokaal verankerd met een eigen identiteit”, vertelt Wiel Baadjou, key accountmanager van Dolmans Monsdal Noord-Limburg. “Onze vestiging is sterk vertegenwoordigd in het zakelijke segment van de markt. We willen ons marktaandeel in business-to-business vergroten en focussen op bedrijven en instellingen in de regio.”

Met name in de regio Venlo-Venray ziet het bedrijf kansen om verder te groeien. Bilderberg Hotel de Bovenste Molen en Boek en Off ermans Makelaars in Venlo maken gebruik van de diensten. Andere opdrachtgevers in de regio zijn Moduslink in Venray, Bilderberg hotel Chateau Holtmühle in Tegelen en Mooder Maas in Wanssum. Steeds meer bedrijven willen investeren in groen. Baadjou: “Dat vergroot de uitstraling. Zeker als het pand op een doorgedachte manier is ingebed in een groene omgeving. Groen straalt ambitie en tegelijk rust uit, hetgeen terugkeert in kwaliteit en sfeer. Kwaliteit voor het product of de dienst van een bedrijf en sfeer voor de klanten en het personeel. We bieden een unieke totaalservice in ontwerp, aanleg en onderhoud. Naast het groen, kunnen we ook het grijs (bestrating, straatmeubilair, etc.) en blauw (vijvers, grachten, etc.) onder handen nemen. Onze ervaring en vakmanschap combineren we met een uiterst transparante, persoonlijke klantrelatie. Ontzorging staat bij ons centraal.”

Eigen verantwoordelijkheid
Alles gebeurt vanuit één aanspreekpunt voor de klant. Baadjou: “Een ondernemer wil ondernemen en niet hoeven nadenken over het snoeien van bijvoorbeeld een haag. Onze projectmanager maakt daarom een onderhoudsplan op maat. Dat is volledig transparant. We hebben Dolmans Project Inside (DPI) ontwikkeld, een dashboard waarin de planning en werkzaamheden staan. Ondernemers waarderen onze proactieve houding.” Camps vult aan: “Doorlopend onderhoud leidt bovendien tot kostenbesparingen. Stel, je plant een dure boom en je verzorgt de boom niet, dan moet je over een jaar of tien een nieuwe boom planten. Wij zorgen dat een investering duurzaam is en dat deze zich ook nog eens terugbetaalt.” Het groenvoorzieningsbedrijf is flink aan het verjongen. Camps heeft als nieuwe vestigingsmanager frisse ideeën op het gebied van duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. “Als je bij bedrijven uit het raam kijkt, zie je vaak dorre grasveldjes en planten die het zwaar hebben. De langere periodes van droogte vragen om een andere aanpak. We laten het groen rond het bedrijf tot leven komen door de nieuwste technieken toe te passen.”

Samen
Het onderhoud wordt deels gedaan door vakmensen met een afstand tot de arbeidsmartkt. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan hoog in het vaandel. Baadjou werkt al tientallen jaren met de doelgroep. “Ik spreek liever niet over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben pech gehad of kunnen niet goed leren. Maar het zijn ontzettend handige jongens. Ze worden bij ons onder toezicht van een voorman opgeleid en beschikken over een stevige basis, met alle belangrijke voorwaarden zoals een VCA-certificaat. Ze kunnen zich verder ontplooien door opleidingen te volgen bij het Citaverde College.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Camps: “Dat werkt twee kanten op: duurzaam groenonderhoud en mensen een kans geven om weer onderdeel te worden van de maatschappij. Ondernemers die voor ons kiezen, tonen niet alleen hun groene ambitie, maar ook hun sociale gezicht.” Er zijn enkele misvattingen die Camps en Baadjou graag ophelderen. “We zetten in op sociaal ondernemen. Het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt is zeker niet goedkoper. Zo’n medewerker heeft misschien wel een lager loon, maar er is ook goede begeleiding nodig.”

De beste kwaliteit
Een andere misvatting is de beeldvorming. “Mensen hebben het beeld van een man die over een schoffel hangt. Dat is volledig onterecht en onjuist. Onze mede-werkers werken hard en leveren topkwaliteit. Vaak lees je zelfs niet aan mensen af dat ze een rugzakje hebben. Ze stellen zich keurig op richting onze opdrachtgevers. Iedereen die bij ons komt werken, krijgt een basiscursus zoals omgaan met mensen, op tijd komen en afspraken nakomen.”

Dolmans Monsdal Noord-Limburg beschikt over de mensen en het materiaal om opdrachten in elke omvang aan te kunnen. Camps: “In de werkplaats in Venray hebben we een keur aan gereedschappen en apparaten. Daarmee zorgen we dat alles er het hele jaar perfect verzorgd bijligt. Van onkruidbeheersing tot boomverzorging en zelfs interieurbeplanting, we doen nagenoeg alles in eigen huis. Voor bepaalde werkzaamheden hebben we vaste partners. Door onze diensten op een slimme manier te combineren, hebben we een aantal totaaloplossingen ontwikkeld die uniek zijn in de markt. We geloven dat we met eigen verantwoordelijkheid, vakmanschap en passie de beste kwaliteit realiseren. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze omgeving en maatschappij.”

www.dolmanslandscaping.com