Betaalt een klant een factuur niet? Dan kun je ervoor kiezen om een deurwaarder in te schakelen. Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar en heeft meer bevoegdheden dan een incassomedewerker. Zo kan een deurwaarder een juridisch proces opstarten en beslag leggen op iemands inboedel of inkomsten.

Wat doet een deurwaarder?
Een deurwaarder mag bepaalde ambtshandelingen uitvoeren, zoals het uitbrengen van een dagvaarding, beslag leggen op inboedel of inkomsten en het uitvoeren van een ontruiming. Daarnaast heeft een deurwaarder toegang tot belangrijke overheidsregisters, zoals de administratie persoonsgegevens van de gemeente en het UWV. Vaak heeft een deurwaarderskantoor ook een incassobureau. Niet alleen omdat ze niet continu bezig zijn met de ambtelijke taken, maar ook om het hele traject van terugvordering mee te maken.

Wanneer schakel je een deurwaarder in?
Een deurwaarder inschakelen is meestal het laatste redmiddel, vaak zijn er al een aantal stappen aan vooraf gegaan. Een deurwaarder inschakelen is namelijk niet iets wat zomaar mag. In de meeste gevallen ben je als ondernemer verplicht om eerst een betalingsherinnering en een aanmaning te versturen. In de betalingsherinnering herinner je de debiteur aan de nog niet betaalde factuur. Wordt de factuur nog steeds niet voldaan, dan kun je een aanmaning versturen waarin je aangeeft dat dit echt de laatste kans is om de factuur zonder bijkomende kosten te voldoen. Een debiteur heeft vervolgens 14 dagen de tijd om de betaling te voldoen. Je bent verplicht om de consequenties aan te geven voor wanneer de betaling niet binnen die 14 dagen wordt voldaan. Dat kan bijvoorbeeld het inschakelen van een incassobureau zijn en de kosten die hierbij horen, meestal is het inschakelen van een incassobureau namelijk de volgende stap. Lukt het zelfs een incassobureau niet het bedrag te vorderen bij de debiteur? Dan is de laatste stap het inschakelen van een deurwaarder.

Voor zakelijke afnemers zijn de regels minder streng en mag je direct een incassotraject starten. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is de betalingstermijn van 30 dagen. Heeft de debiteur nog niet betaald, dan mag je op de dag 31 een deurwaarder inschakelen.