Illustratie Guy Oliver

MAASTRICHT – Premier Mark Rutte verklaarde op 7 april in een persconferentie dat Nederland zich moet voorbereiden op een “anderhalvemetersamenleving”. Horeca-ondernemers vinden dat onuitvoerbaar.

Horeca-ondernemer Tom Hamaekers eigenaar van café-restaurant Basilica en van café Van Bommel uit Maastricht verwoordt het zo op Facebook: ‘Ik kan schuiven met stoelen, plexiglas bestellen, m’n personeel uitdossen met mondkapjes, maar het bestaat niet. Ik heb me suf gerekend en bedacht. Ik ben écht creatief. Maar het kan niet. Financieel niet, uitvoerbaar niet, qua gastvrijheid niet. Ik kán mijn bedrijf niet voeren in een 1,5 meter maatschappij.

Illustratie Guy Oliver

Mijn omzet zakt terug naar maximaal 30%. Ik ga dan failliet. Mijn buurman ook, en die daarnaast ook. De één na 1 maand, de ander na 3. Maar failliet gaan we allemaal. Het zit muurvast. Horeca op 1,5 meter is een utopie die bij horeca ondernemers wordt neergelegd, alsof het een oplosbaar probleem is. Maar een kind snapt dat het niet kan.
We moeten ons stem laten horen om te voorkomen dat deze taak zonder pardon bij ons neergelegd wordt! Aanpassingen doen is prima en ook nodig. Temperatuur meten aan de deur, evenementen uitstellen, kunnen we. Maar laten we over die alternatieven gaan praten! Om onze bedrijven te redden.’