Harry Loozen vertelt over de Circular Design Group

VENLO – De regio Venlo heeft op het gebied van maakindustrie veel te bieden. Het grote en gespreide aanbod van hoogwaardige bedrijven en producten is een feit waar iedereen trots op mag zijn. Geïnspireerd door de successen rondom de Cradle to Cradle-filosofie is het volgende doel om samen duurzame concepten en producten te ontwikkelen die van belang zijn voor de toekomst van de hele wereld. Luchtfietserij? Nee, dat is het allerminst.

Harry Loozen was één van de drijvende krachten achter het succes om van Venlo dé Cradle to Cradle-regio van de wereld te maken. Dat is gelukt: de hele wereld kijkt naar Venlo als dé hoofdstad van C2C. Door de ontwikkelingen op dit gebied ontstond een nieuw plan dat een volgende impuls aan de regio moest geven: meer aandacht voor de maakindustrie. Samen met andere kartrekkers als Jan Houwen, Dick Hak en Angeline Waayen was hij in 2012 al verantwoordelijk voor het oprichten van Techno Valley.

“Een grote groep bedrijven uit de maakindustrie stond achter onze aanpak en besloot mee te doen. Zij hebben de producten; wij verbinden en informeren en proberen nieuwe combinaties te maken,” zo begint Loozen enthousiast te vertellen. “Vervolgens hebben vier van deze bedrijven binnen Techno Valley de Circular Design Group opgericht met als doel om samen duurzame concepten en producten voor de gebouwde omgeving te ontwikkelen. Deze vier bedrijven zijn Volantis, DejaTech, B|A|S Research & Technology en Hotraco Group. Dat zijn de ‘Founding Fathers’ ieder met hun eigen specialisatie. De ambitie is om met eigen ontwikkelaars en studenten nauw samen te werken met kennisinstellingen. De founders zitten dicht op de markt en zien welke veranderingen in de wereld plaatsvinden. Voedseltekort, grondstoffentekort en CO2-reductie zijn uitdagingen die door een slimme ontwerpen

productiewijze samen in onze regio worden opgelost. En dat biedt kansen voor deze regio. Daarom hebben die vier bedrijven deze innovatie community opgericht waar passende partners uit de Noord-Limburgse maakindustrie zich bij aan kunnen sluiten. Zo kunnen ze optimaal inspelen op de transitie naar een circulaire markt en daarbij samen nieuwe exportproducten ontwikkelen die vanuit deze regio de hele wereld over gaan.”

Bij innovaties zijn ook onderwijsinstellingen van groot belang. De Circular Design Group maakt zich sterk om zoveel mogelijk talenten naar de regio te halen zodat een kennispoort ontstaat waar hoogopgeleide jongeren graag willen wonen en werken. Studenten van de TU Eindhoven, Fontys Hogeschool, Avans, Zuyd Hogeschool en de HAS krijgen kans om hun ideeën en visies door een stage in de laatste fase van hun opleiding te tonen en verder te ontwikkelen. Loozen: “De nieuwe generatie hoeft niet meer naar Amsterdam voor een goede baan en een boeiend leven. Veel nieuwe en interessante ontwikkelingen vinden namelijk hier in het gebied van Eindhoven tot en met Düsseldorf plaats.”

Er zijn al diverse bedrijven uit de regio die interesse hebben getoond om partner te worden, zegt Loozen. “Denk aan Van Houtum uit Swalmen als innovatieve papierrecycler of Kusters Engineering die met hun manier van geld vernietigen op wereldschaal uniek zijn voor de recyclebusiness. Maar ook het Amerikaanse Noble Environmental met hun duurzame ECOR-plaatmateriaal koos er vorig jaar bewust voor om zich in Venlo te vestigen en aansluiting te zoeken. Het zijn allemaal voorbeelden van bedrijven die bij de maakindustrie van deze regio passen. Samen ontwikkelen ze duurzame innovaties die aansluiten bij de wereldvraag van morgen. Het leidt tot nieuwe kennis, innovatieve producten en extra (hoogwaardige) werkgelegenheid waardoor de regio Venlo weer verder kan groeien in de toekomst.”

https://technovalleylimburg.com/

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Techno Valley 2017 – nr. 1
Tekst: Rob Buchholz | Fotografie: Laurens Eggen