Het zakelijk afnemen van een auto wordt steeds populairder. Steeds meer ondernemers kiezen er voor hun auto op de bedrijfsnaam te zetten in plaats van privé. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar het aantal zakelijke auto’s in de afgelopen 5 jaar met maar liefst 19% is toegenomen. Dat is gebleken uit onderzoek van het CBS.

Dit is een veel grotere stijging dan bij particulieren. Daar werden namelijk 7,5% meer auto’s op naam gezet in de afgelopen 5 jaar. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

  • Het aantal ondernemers in Nederland stijgt jaarlijks
  • Zakelijk een auto afnemen kan aantrekkelijker zijn dan privé
  • Zakelijke leasevormen maken het makkelijker om voor ondernemers om een auto aan te schaffen

Op dit moment staan maar liefst 1 miljoen auto’s op bedrijfsnaam in Nederland. Dit staat tegenover 7,6 miljoen auto’s die zijn geregistreerd op naam van particulieren. Dat wil zeggen dat maar liefst 13% van alle auto’s in Nederland in zakelijk bezit is. Een grote reden voor de stijging van de afgelopen 5 jaar is het populairder worden van zakelijke leasevormen als financial lease. Het is hierbij mogelijk om een tweedehands auto maandelijks met rente af te betalen. Doordat een occasion na 3 jaar vaak al bijna de helft waard is van de catalogusprijs zijn deze daarom voordelig te leasen. Het aantal financieringspartijen die financiering voor auto’s aanbieden is in de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Zakelijk leasen kent een aantal voordelen.

  • Je krijgt de BTW terug als ondernemer
  • Je mag de auto van de winst aftrekken (waardoor je minder inkomstenbelasting betaald)
  • Indien je elektrisch leaset kom je in aanmerking voor een milieuinvesteringsaftrek

Voor veel ondernemers is zakelijk leasen daarom aantrekkelijker geworden van privé lease. Ook hebben veel bedrijven hun wagenpark uitgebreid waardoor er meer werknemers een auto van de zaak rijden. In totaal steeg het aantal zakelijke auto’s met 45.000 in het afgelopen jaar.