WEERT – Vanmorgen stonden er om 7.50 al vijftig mensen te wachten om de supermarkt binnen te komen in Stramproy. Onder hen ook veel Belgen, supermarkten moeten in België, vanwege het cornavirus, sluiten in het weekend.

Er is meer dan voldoende voedsel in Nederland, hamsteren is echt niet nodig. Dat stellen zowel premier Mark Rutte, landbouwminister Carola Schouten als het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten. De politiek en het CBL roepen klanten op het gezonde verstand te gebruiken en op een normale manier boodschappen te doen. Nederlanders zijn sinds gisteravond, na bekendmaking van de nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, massaal aan het hamsteren geslagen.

Waar supermarkten de afgelopen weken spraken van ‘een lichte stijging’ in de verkopen van hygiëneproducten, blikconserven en soepen, is er sinds donderdagavond een flinke piek te zien. Ook vandaag is het bijzonder druk in de supermarkten. Klanten rijden met overvolle karretjes door de winkel, er staan lange rijen bij de kassa’s.

Supermarktketens als Jumbo en AH laten weten een behoorlijke stijging te zien van de (online)verkopen van hygiëne- en schoonmaakproducten, maar ook van blikconserven, deegwaren, bakproducten, houdbare zuivel en soepen. ,,We houden de beschikbaarheid van de producten nauwlettend in de gaten. Vanwege beperkte beschikbaarheid van een aantal artikelen in ons assortiment is er daarvoor sprake van een bestellimiet. Dat geldt bijvoorbeeld voor paracetamol, handzeep en schoonmaakmiddelen. Voor die producten geldt een limiet van twee artikelen. Zo hopen we dat klanten voor al hun boodschappen bij ons terecht blijven kunnen’’, aldus een Jumbo-woordvoerster. Ook de supermarkten geven aan dat de bevoorrading tot nu toe niet in de knel is gekomen. De supers, maar ook andere winkelketens zetten extra personeel in om de drukte aan te kunnen.