Een tankkaart of tankpas biedt het voordeel dat er maandelijks een afrekening is van de tankgeschiedenis. Voor de ondernemer en zijn werknemers zijn de individuele tankbonnetjes niet meer nodig. In Nederland zijn een aantal aanbieders van tankkaarten en tankpassen, waaronder tankpas.nl. Met de meeste passen kan er naast tanken ook betaald worden voor autowassen of parkeren.

Fiscus
Voor ondernemers die de betaalde btw per kwartaal verrekenen, verwacht de belastingdienst dat er een rekening wordt overlegd waarop het btw bedrag vermeld staat. De zzp’er die de autokosten als zakelijke kosten kan declareren dient dus de bonnetjes van de pomp en de autowasstraat te bewaren. Bij gemiddeld tanken en wassen zijn dat al gauw zo’n 120 bonnen. De bonnen worden natuurlijk bewaard onder de zonneklep bij de voorruit. Na enige tijd zijn de bonnen onleesbaar geworden of zijn verloren gegaan. Het voordeel van één maandelijkse factuur is dus aangetoond.

Tanken
De tankcard wordt steeds meer een creditcard. Naast benzine, diesel of elektriciteit worden er steeds meer betaalmogelijkheden gecreëerd. Parkeren bij de grote parkeerbedrijven, onderhoud bij landelijke garagebedrijven, de auto laten wassen, het kan betaald worden met de tankpas. Verwacht wordt dat de betalingsfaciliteiten uitgebreid worden.

Verschillen
Er zijn wel verschillen in de tankpassen. Bepaalde cards zijn merk gerelateerd en andere zijn universeel. Voordeel van de universele kaart is dat die overal geaccepteerd wordt, in tegenstelling tot de merk gebonden tankpas. Een ander onderscheid is de mobiliteitscard en de tankpas. Een mobiliteitskaart biedt meer zakelijke betaalmogelijkheden. Overigens zijn veel tankpassen in feite een mobiliteitskaart.

Veel tankpashouders tanken voordeliger bij de pomp. De kortingen die gegeven worden zijn erg verschillend. Merkgebonden tankpassen geven vaak een korting op de landelijke adviesprijs, maar die ligt bijna altijd hoger dan de prijs die je aan de pomp betaalt. Ook hebben universele cardhouders dikwijls een korting bedongen bij maatschappijen en schuiven dat voordeel naar de pashouder. Werkelijke kortingen krijgen grootverbruikers. Bedrijven die bijvoorbeeld meer dan 500.000 liter brandstof per jaar tanken.

Het grote voordeel is het gebruiksgemak, zowel voor de autorijder zelf als voor administrateurs. Omdat er achteraf een rekening wordt gestuurd, stellen bepaalde maatschappijen een bedrijfsonderzoek in of stellen een borg verplicht.