EINDHOVEN – Een koffiezetapparaat behoort tot de standaarduitrusting van bijna elk bedrijf. Zo nu en dan moet er een apparaat vervangen worden of is er een extra apparaat nodig. Dan rijst de vraag: gaan we een koffiemachine kopen of leasen? Hieronder vind je de voordelen en nadelen op een rijtje, zodat je makkelijker tot een beslissing kan komen.

Eigendom
Alvorens in te gaan op de verschillen tussen een koffieautomaat leasen of kopen is het goed om de term lease nader toe te lichten. Hier is veelal sprake van operationele lease, waarbij je geen eigenaar wordt van de koffiemachine maar waarbij de kosten voor het gebruik maandelijks afgeschreven worden. In de praktijk is lease dus een soort van lange termijn huur. Bij aanschaf wordt je wel eigenaar en kan je het koffiezetapparaat na verloop van tijd weer verkopen of inbrengen bij de aanschaf van een nieuw koffieapparaat.

Kosten
Voor veel ondernemers is het onderdeel kosten een belangrijke overweging bij de selectie van een koffiezetapparaat. Bij aankoop betekent dit veelal een behoorlijk bedrag dat je ineens kwijt bent en dat ten koste gaat van de cashflow op korte termijn. Bij lease gaat het om een verplichting die gedurende een lange periode vaste maandelijkse lasten oplevert. Hier zal elke ondernemer zijn eigen voorkeur hebben, gerelateerd aan diens financiële positie en aan de bedrijfsvoering.

Flexibiliteit
Waar je bij aanschaf van een koffiemachine een keuze voor een langere periode maakt, is er bij lease vaak meer flexibiliteit. Veel professionele koffieleveranciers bieden de mogelijkheid tussentijds van koffieapparaat te wisselen en na een aantal jaren wordt het apparaat vervangen door een nieuwe koffiemachine.

Onderhoud
Het onderhoud is ook een belangrijk onderdeel bij de overweging tussen koop of lease van een koffiemachine. In de praktijk zit bij lease namelijk ook het onderhoud inbegrepen. En als het apparaat onverwachts een storing of mankement heeft, dan wordt er veelal snel voor een vervangend apparaat gezorgd bij lease. Dit is een groot voordeel voor drukke ondernemers, waarbij je bij een apparaat in eigendom zelf voor onderhoud en reparatie zorg dient te dragen. Uiteraard zijn er ook mogelijkheden om een servicecontract af te sluiten voor een gekochte koffiemachine, wat zeker een aanrader is.

Bevoorrading
Bij lease bieden de leveranciers vaak ook de optie om koffie en aanverwante producten af te nemen, zoals suiker, roerstaafjes, kopjes en thee. Afhankelijk van de consumptie wordt er dan periodiek een nieuwe voorraad gebracht. Dit scheelt jou als ondernemer tijd en zorgen, zodat je je beter op je business kan richten.

Smaak
Naast financiële en praktische argumenten is ook de smaak een belangrijk element bij de selectie van een koffieapparaat. Het is raadzaam om meerdere leveranciers te benaderen en daarbij ook te testen hoe de combinatie is van machine en koffiemelange. Het gaat er uiteindelijk om dat jouw werknemers een lekker kopje koffie kunnen drinken wat bijdraagt aan een prettige werkomgeving!