Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie of zakenreis. En eenmaal in het buitenland, is het toch best wel fijn om af en toe iets te hebben dat aan Nederland doet denken. Je kan natuurlijk stad en land afzoeken naar stroopwafels, maar er zijn makkelijkere manieren om je even in ons koude kikkerlandje te wanen. 

Er is namelijk een simpel trucje waarmee je Nederlandse films en series kunt kijken in het buitenland. Vergeet antennes en dure televisieabonnementen: met een VPN denken streamingdiensten gewoon dat je in Nederland bent en kan je al het Nederlandse aanbod ontvangen van onder meer RTLXL, Netflix en NPO Start.

Vaak zijn Nederlandse programma’s bij streamingdiensten in het buitenland geblokkeerd in verband met uitzendrechten. Er zit dan een geoblokkade op. Met name buiten de EU is het Nederlandse aanbod sterk beperkt, maar ook binnen de EU zijn niet alle films en series uit Nederland te bekijken.

Werkelijke locatie vs. virtuele locatie
Internetten via een zogeheten Virtual Private Network werkt als volgt: eenmaal verbonden met internet, schakel je via een computerprogramma of app een privénetwerk in. Je verbindt dan met een server op een andere locatie. De VPN-verbinding zorgt ervoor dat je internetverkeer is versleuteld alles via een externe server loopt, waardoor jouw daadwerkelijke locatie verborgen is.

De locatie van de server waarmee je verbonden bent, is je virtuele locatie die andere internetgebruikers en streamingdiensten kunnen inzien. Verbind je vanuit het buitenland dus met een server in Nederland, dan staat dat voor een streamingdienst gelijk aan een gebruiker die vanuit Nederland televisie wil kijken. Zo kun je ook in het buitenland alles kijken en loop je met je favoriete series niet achter op je Nederlandse vrienden en familie na een bezoekje aan een ander land.

Door de bomen het bos zien
Er zijn veel verschillende aanbieders van VPN’s. Iedere aanbieder is net weer anders op het gebied van bijvoorbeeld prijs, snelheid en veiligheid. Om door de bomen het bos te kunnen zien, is het dus goed om je te verdiepen in een vergelijking van de VPN-providers. Alleen zo kom je erachter welke VPN service het beste bij jouw gebruik past.

Als je een VPN wil gebruiken voor het streamen van televisieprogramma’s en films, is het bovendien belangrijk om erop te letten dat de VPN-aanbieder hiervoor geschikt is. Netflix probeert namelijk VPN-gebruikers te weren, waardoor je niet met alle VPN’s gebruik kan maken van Netflix.

Toch zijn er best wat aanbieders waarmee je Netflix kunt kijken. NordVPN en Surfshark zijn bijvoorbeeld goede opties als je een VPN aanschaft om het Nederlandse Netflix-aanbod te kunnen kijken.