Joyce Cai en Walter Leurs. Fotografie: Dion Huiberts

Walter Leurs beschikt over meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van oogzorg. Achter in de brillenzaak in het hart van Stramproy bevindt zich optometriepraktijk Leurs Eye Health Care. Hier diagnosticeert en behandelt hij oogklachten door gebruik te maken van de nieuwste technieken. Als neuro optometrist gaat hij veel verder dan een opticien: de gezondheid van het oog wordt volledig doorgemeten.

De zaak is veel groter dan de nietsvermoedende klant denkt. “Aan de voorzijde vind je een selectie brillen, zonnebrillen en contactlenzen van gerenommeerde merken”, zegt Joyce Cai terwijl ze samen met haar partner een rondleiding geeft. Verder naar achter is de optometriepraktijk. In verschillende ruimtes staat indrukwekkende apparatuur opgesteld waar ze in het ziekenhuis jaloers op zijn.

“De combinatie is de kracht van een klantvriendelijke winkel en praktijk met apparatuur van wereldklasse”, zegt Walter Leurs, die universitair geschoold is in functionele optometrie, een specialisatie binnen de eerstelijnsoogzorg. “We willen mensen helpen op hun weg naar betere gezondheid en hen er tegelijkertijd fantastisch uit laten zien.”

Oogzorg
Leurs Eye Health Care staat tot in verre omstreken bekend om de expertise in oogzorg. Vanuit de regio, maar ook vanuit Nederland, België en Duitsland, komt men naar hier. “Veel van mijn klanten liepen vaak al jaren met klachten zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, verkrampte spieren in het schoudergebied, moeite met afstanden inschatten en concentratieproblemen. De gemiddelde opticien heeft geen oplossing voor dit soort klachten. Mensen met dit soort klachten zijn vaak ten einde raad als ze hier komen. Onze vorm van oogzorg is erop gericht oplossingen te vinden voor klanten die door een visueel probleem niet goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven.”

Walter neemt uitgebreid de tijd om de ogen te onder-zoeken. “Met de OCT-scan kan ik het oog als het ware binnenstebuiten keren. Zo wordt bijvoorbeeld het netvlies in de fijnste details zichtbaar op het scherm. Afwijkingen van bloedvaten, glasvocht, macula, oogzenuw en het omringende netvlies zijn snel te herkennen. Ook oogziektes en aandoeningen kan ik vroegtijdig ontdekken.”

NAAM Joyce Cai FUNCTIE Marketing en sales GEBOREN OP 15 augustus 1976 in China VRIJE TIJD Hardlopen, skiën en zwemmen NAAM Walter Leurs FUNCTIE Eigenaar/neuro optometrist GEBOREN OP 14 oktober 1966 in Heerlen VRIJE TIJD Skiën, klussen en architectuur

Na de diagnose volgt een doelgerichte behandeling. “Door middel van de oogmeting en het onderzoek bepaal ik welk glas of welke lens geschikt is. Ik slijp de glazen zelf en maak gebruik van de beste glasfabrikanten, waaronder Zeiss en Nikon. Je kunt de beste meting doen, maar als de kwaliteit van de glazen niet goed is, wordt alles teniet gedaan. Wij gaan puur voor de beste, betaalbare kwaliteit.”

Expertise
Voordat Walter een eigen winkel en praktijk had, werkte hij bij verschillende optiekwinkels en oogartsen in Maastricht, Valkenburg en Rotterdam. “Ik heb in Duitsland een opleiding gevolgd. Vervolgens heb ik in Londen en Parijs aanvullende studies gedaan. In totaal beschik ik over ruim 35 jaar ervaring. Sinds drie jaar zet ik me ook op vrijwillige basis in voor IAPB (Internationale Agency for the Prevention of Blindness). Ook doen we veel veiligheidsbrillen aanpassen voor specifieke beroepen zoals maskerbrillen en computerbrillen voor op het werk.”

Leurs Eye Health Care is aangesloten bij diverse organisaties zoals Functionele Oogzorg Nederland (F.O.N.), Wissenschaftliche Vereinigung für Augenoptik und Optometrie (WVAO), het Belgische Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) en het Collectief van Zelfstandige Opticiens (CvZO). “Dat betekent dat je bij aankoop van een bril of contactlenzen bij ons bij alle ziekenfondsen van Nederland een vergoeding krijgt als je daar een aanvullende verzekering voor hebt afgesloten.”

Tot slot heeft Joyce nog een nieuwtje. “Binnenkort openen we een filiaal in Maastricht. Daar gaan we enkel oogmetingen verrichten. Deze zaak blijft gewoon bestaan. Dus iedereen die zijn ogen wil laten onderzoeken of gewoon op zoek is naar een nieuwe bril of lenzen is van harte welkom.”