De 'Dag van de Ondernemer' werd afgesloten bij het Munttheater in Weert. Fotografie: Dion Huiberts

Ondernemers verdienen een dag waarop ze worden bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. Daarom vindt jaarlijks de ‘Dag van de Ondernemer’ plaats. De gemeente Weert nam samen met MKB-Limburg een kijkje in de keuken van de hardwerkende ondernemers.

Verschillende ondernemers in de binnenstad en op de bedrijven-terreinen werden 15 november verrast door een bezoekje van een afvaardiging van MKB-Limburg en de gemeente Weert. “Overal waar we kwamen, hoorden we ondernemers met veel passie en een aanstekelijk enthousiasme praten over hun bedrijf”, blikt wethouder Martijn van den Heuvel (Economie) terug.

Toegevoegde waarde
Het midden- en kleinbedrijf (mkb) creëert groei, banen en welvaart. Het mkb is dan ook van grote toegevoegde waarde voor de gemeente. Van den Heuvel: “We vinden het belangrijk om te weten wat er leeft bij de ondernemers. Niet alleen tijdens de Dag van de Ondernemer, maar ook door het jaar heen plannen we wekelijks een bedrijfsbezoek in zodat we weten wat er speelt.”

Het initiatief komt van MKB-Nederland. “Ondernemers verdienen respect voor hun inzet”, zegt Monique Princen, voorzitter van MKB-Limburg. “Het is een dag waarop we hen bedanken voor hun durf. Want ondernemen is het leukste wat er is, maar zeker niet zonder risico.” Elk jaar bezoekt MKB-Limburg een andere gemeente. Princen: “Dit jaar hebben we gekozen voor Weert, toevallig mijn eigen stad. Erg fijn om zoveel bekende gezichten tegen te komen.” Van den Heuvel: “De variëteit is ontzettend groot. Van onder-nemers die al decennia in het vak zitten tot starters. En van kledingzaak en telefoonwinkel in het centrum tot bedrijven op bedrijventerreinen. Een leerzame dag.”

Uitdagingen
Van den Heuvel en Princen legden ook vooral hun oor te luisteren. Princen: “Bij nagenoeg elk bezoek komt de arbeidsmarkt ter sprake. Hoe vind je kwalitatief goed personeel? Die uitdaging is vrijwel overal binnen het mkb hoorbaar. Door middel van de Arbeidsmarktagenda gaat de gemeente Weert ondernemers helpen met die uitdaging. Dat is een mooie ontwikkeling waarbij de politiek en het bedrijfsleven elkaar kunnen versterken voor hetzelfde doel.”